De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Kan Lula al in de eerste ronde winnen?

Kan Lula al in de eerste ronde winnen?

vrijdag 15 juli 2022 02:20
Spread the love

Op 2 oktober vindt de eerste ronde van de Braziliaanse presidentsverkiezingen plaats. Lula (PT), president van 2003 tot 2010, is veruit de belangrijkste kandidaat. Dezer dagen wil hij het zodanig ver drijven om zijn opposant en huidig President Bolsonaro te vernederen door in de eerste ronde te gaan winnen en het presidentschap veilig te stellen. Daarvoor is een alliantie nodig met de drie andere kandidaten Ciro Gomes (PDT), Simone Nasser Tebet (MDB) en André Janones (Avante).

Het ziet er niet naar uit dat Ciro Gomes zich wilt opofferen voor Lula in de eerste ronde, daarna wel omdat iedereen beter is dan Bolsonaro. Natuurlijk heeft Ciro zich hier niet duidelijk over uitgesproken. Nasser Tebet is een nieuwe kandidate die kan overtuigd worden door Lula. Echter tegen welke prijs, dit zou betekenen dat de PT bijvoorbeeld het gouverneurschap van São Paulo moet afstaan aan de MDB, terwijl dit de ex-presidentskandidaat Fernando Haddad (PT) toekomt. De persoon van Janones is relatief nieuw, maar een nieuwe wind in de politiek, hij heeft gezegd dat hij zich aan de kant van democratie gaat houden.

Wat duidelijk is, is dat deze drie kandidaten voor 15% van de stemmen staan. Volgens de peilingen van VEJA, die van IBOPE zijn meestal beter, staat Lula nog maar 9% voor op Bolsonaro. Dus het zou ook eens een kwestie van overleving kunnen zijn. De vraag is natuurlijk hoever kan Lula nog naar het centrum kan opschuiven, dat is de vraag.

Nasser Tebet, is een Libanese kandidate uit Três Lagoas, dat is een stad in Mato Grosso do Sul. Dat is eigenlijk een provincie die alleen maar rond politiek draait, omdat daar niet zo veel mensen wonen. Het is ook duidelijk dat Tebet de kandidate is van de agro-industrie. De laatste jaren heeft ze echter een grote sprong voorwaarts gemaakt op politiek vlak, door Senator te worden. Ze is een degelijke kandidaat waarmee rekening kan gehouden worden, hoewel ze nog maar 1% van de stemmen achter zich heeft.

Een scoop die sindskort binnen is, is dat de kabinetchef van Guterres, de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, Maria Luiza Ribeiro Viotti, de minister van buitenlandse zaken van Brazilië (Itamaraty) zou worden in een eventuele regering Lula.

Deze verkiezingen draaien niet alleen om het presidentschap, maar er worden ook Gouverneurs, Senatoren en Parlementairen verkozen. De gemeentelijke verkiezingen zijn pas voor later, daarvoor komt Boulos (PSOL) in actie in São Paulo, om een gooi te doen naar de burgemeesterscherp. Voor deze positie geeft hij steun aan Lula bij de huidige verkiezingen, natuurlijk staat hij nu op de lijst voor het Parlement.

De tweede ronde vindt plaats op 30 oktober, het zal spannender worden dan we denken als Lula deze drie kandidaten niet achter zich krijgt, maar normaal moet dit in een tweede ronde wel lukken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!