De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Julia

Julia

vrijdag 8 september 2017 12:22
Spread the love

Ik ben een grote fan van de artikelenreeks ‘4 voor 12’ in de Standaard, een initiatief van Te Gek!? Indringende reportages, boeiende interviews, …   Ik vraag me echter een beetje af wat de impact van een en ander is op de Vlaamse publieke opinie, en al zeker op de ‘psyche’ van kinderen, als die terzelfdertijd  elke avond, in de beroemde/beruchte soap “Thuis”,  getrakteerd worden op een wel erg perfide vertolking van “Julia”. Julia bracht enige tijd door in een psychiatrisch instituut, en om het met een volksboutade te zeggen: “Ze is daar nog zotter uit gekomen dan ze vooraf al was”.

Nu kabbelt “Thuis” lekker weg, zeker ’s avonds als het (op mijn leeftijd) niet altijd persé even ‘meerwaarde-gericht’ meer hoeft.  De acteurs zijn ook bijna zonder uitzondering professionals. Dat geldt zeker ook voor Myriam Bronzwaar die de wraakbeluste psychopate met veel métier neerzet. Ze heeft er duidelijk een hoop lol in, in die rol, en het is haar gegund. Ik kan er ook best inkomen dat scenarioschrijvers een doortrapte slechterik nodig hebben, om de soap een beetje vaart te geven. Maar toch. ’t Is Thuis, een soap, zelfs in “House of Cards” loopt er niet zo’n type rond.

Als er al reactie komt van Thuis-kijkers omdat een reanimatie niet correct werd uitgevoerd, dan vraag je je toch een beetje af waarom de ‘mental health’ sector niet even uit zijn krammen schiet bij Julia’s, toegegeven,  met veel verve neergezette, maar toch wel behoorlijk stigmatiserende rol.

Het is immers al tot in den treure toe geschreven. Mental health issues kunnen ieder van ons overkomen – zie bv. Stromae die na inname van Lariam tegen malaria met een angstsyndroom opgescheept lijkt te zitten. Kan ik van meespreken – Lariam had op mij helaas een vrijwel identiek effect, een aantal jaar geleden.

Het kan dus iedereen overkomen, zij het dat de kans voor sommigen een stuk groter is dan voor anderen. Maar de kans dat je je daarna ontpopt tot een monster als “Julia” is toch eerder klein, me dunkt. Om het zacht uit te drukken.

take down
the paywall
steun ons nu!