De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Jubileumuitgave van Alternatieve Boekenbeurs
Alternatieve boekenbeurs, Gent -

Jubileumuitgave van Alternatieve Boekenbeurs

vrijdag 8 april 2011 11:15
Spread the love

Een boekenbeurs wars van elke commercie, de jongens en meisjes die ‘No Logo’ ook nog ernstig nemen, dus ook geen sponsors maar een 100-tal vrijwilligers die om uit de onkosten te komen achteraf een knetterende fuif geven. Meer dan 50 stands uit België, Nederland, Engeland, Frankrijk en Duitsland. Internationaal dus, ook het publiek dat komt afzakken uit Nederland en Noord-Frankrijk. En waar België nog België is… Nederlands-, Frans- of anderstalig, het maakt niet uit.

De alternatieve boekenbeurs werd opgericht bij het begin van dit Millennium omdat enkele anarchistische boekenstands het standgeld op het ‘Andere Boek’ niet meer konden of wilden betalen.  Dus begonnen ze maar zelf een beurs, zonder subsidies, zonder sponsors maar wel met veel liefde voor het boek.

Met succes trouwens, want jaarlijks trekt de Alternatieve Boekenbeurs veel volk. Als je de jongens en meisjes van de andersglobalistische beweging wil ontmoeten of als wil weten wat er leeft in de onderbuik van de maatschappij, moet je op de Alternatieve Boekenbeurs zijn.

Je vindt er wel enkele oude bekenden, MO, Attac, Loesje, Oxfam-Wereldwinkels, Vrede, Vredesaktie, Sea Shepard de klassiekers laten we zeggen, ook buitenlandse klassiekers die hier minder bekend zijn zoals het Fort van Sjakoo, A Seed,  Freedom Press, CNT-AIT Lille, Infoladen, maar daarnaast veel kleine initiatieven waarvan de naam soms al zegt waarvoor ze staan: Kelderuitgeverij, Typewriter Distro…

Maar ook cryptische namen om u te verassen: A Voix Autre, Stair, Allied Merch/The Usual Suspects, Nog pas Gisteren… Je vindt ze allemaal op de website http://www.aboekenbeurs.be

Ik tref het team van een achttal mensen  dat de Alternatieve Boekenbeurs nu al een vijftal jaar organiseert in de Infotheek,  het krakers- en tijdschriftenarchief boven het café het Zwarte Gat. Bert, Kristel en Griet willen wel een praatje maken.

Behalve voor de fuif om 21h waar de entrée 5€ is, is de toegang gratis. De boekenbeurs gaat al jaren door in ‘De Centrale’ Kraankinderstraat 2, Gent, dit jaar op zaterdag 16 April en ze begint al om 10 uur. De eigenlijke beurs gaat door tot 20 uur. Tussendoor zijn er ‘performances’ van Mong Rosseel aka Vuile Mong en Didi de Paris.

Radio Liberté geeft er een radio-uitzending/performance. Er is een workshop zeefdrukken. Er is ook een film over hoe duurzaam ons papier en het FSC label wel is. Gevolgd door een nabespreking en discussie. Nog meer debatten over GGO’s en het acties tegen het nieuwe gesloten asielcentrum 127ter. Er zijn ook lezingen:  een over 100 jaar geschiedenis van de Spaanse vakbond CNT en een van de Nederlandse Vrije Bond over organisatie en verzet.

Je kan er perfect een daguitstap van maken want Kokkerellen zorgt traditioneel voor een avondmaal om 19 uur. Dit jaar gaat het door onder de grote luifel van het parkje in de Ham, rechtover de ingang van de boekenbeurs.

Als ik vraag naar de interessante stands kunnen ze niet kiezen. Ze maken geen verschil. Goed er zijn een aantal grote alternatieve boekenwinkels uit Nederland, iets wat in Vlaanderen niet bestaat maar daarentegen bestaat een boekenbeurs als deze niet in Nederland.

Het Centre International de Recherche Anarchiste zal er ook zijn. De NGO’s  krijgen ook een plaatsje, feminisme, antifascisme en radicale milieugroepen zoals Groen Front ook. Maar de nadruk ligt op activisme, grote clubs spreken hen niet aan. Nieuw dit jaar zijn wel een groep Christen Anarchisten.

Op mijn suggestie dat het toch beetje retro is een boekenbeurs, daar waar de andersglobale beweging toch vooral van internet gebruik maakte, riposteren ze dat de beurs ook vooral een ontmoetingsplaats is. Face tot face contact is nog altijd belangrijk, stellen ze.  

take down
the paywall
steun ons nu!