De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Jubileumeditie Kif Kif Awards: groot(s) feest!
Kif Kif + Kif Kif Awards + slam + digital storytelling+ Bouhani Mohamed + Esma Uçan + Max Greyson + Reality in Disquise -

Jubileumeditie Kif Kif Awards: groot(s) feest!

maandag 15 november 2010 16:10
Spread the love

 Jubileumeditie Kif Kif Awards: een groot(s) feest!

“Deze editie bracht terug vernieuwing maar ook een terugblik op de vele grote talenten die de afgelopen 5 jaar de revue gepasseerd zijn. De voorstelling Reality in Disguise van het intercultureel samenwerkingsverband Roots&rootes is een treffende illustratie van de groei en het potentieel van interculturele creativiteit en van voormalig winnaar Slam Seckou”

15-11-2010 | Kif Kif

Bouhani MohamedEsma Uçan & Max Greysonkaapten afgelopen zaterdag de Kif Kif Awards 2010  weg! De Kif Kif Awards is de eerste interculturele talentenjacht van Vlaanderen, waarmee de organisatie Kif Kif meer kleur op de Vlaamse kunstpodia wil brengen. Deze editie was nog specialer dan de voorgaande, we vierden immers 5 jaar interculturele kunstwedstrijden samen met verschillende voormalige deelnemers en winnaars. Patrick N’ Siala Kiese: “Deze editie bracht terug vernieuwing maar ook een terugblik op de vele grote talenten die de afgelopen 5 jaar de revue gepasseerd zijn. De voorstelling Reality in Disguise van het intercultureel Europees samenwerkingsverband Roots & Routes is een treffende illustratie van de groei en het potentieel van interculturele creativiteit  en van voormalig Kif Kif Award winnaar Slam: Seckou”

De Kif Kif Awards 2010 brachten twee nieuwe categorieën naar voor: Digital Storrytelling en de Kif Kif Award voor beste interculturele kortfilmism “Het grote ongeduld”. Bouhani Mohamedovertuigde de jury met Abandon de Poste. Deze kortfilm is volgens de jury: “(…) een subtiel maar kritisch meesterwerkje. Het is een kortfilm waarin weinig woorden vallen, maar die toch ongelooflijk veel zegt. Het confronteert, het bevraagt en suggereert  zonder te moraliseren.  Het toont de parallellen tussen vroeger en nu. Het toont een veranderende verpakking, maar wezenlijk is er niet zoveel veranderd.  Het gaat over het worstelen met beeldvorming en ze te doorbreken. De krijger van weleer is vandaag de bewakingsagent.” De jury wil ook uitdrukkelijk Bouchra Mouhatarik met Le Dernier Instant en Romu Voye met Route 66 in de bloemetjes plaatsen. De jury is  van oordeel dat deze kortfilms niet alleen vormelijk zeer sterk gemaakt zijn, ze dragen ook een sterke boodschap uit en presenteren interculturele thema’s op een manier die ingaat tegen het dominante denken. De jury is er van overtuigd dat deze jonge maar grote talenten nog van zich zullen laten horen.

Dit jaar gingen we van start met een nieuwe categorie: Digital Storytelling. Sinds januari werkt Kif Kif actief met de methodiek van Digital Storytelling. In deze tientallen workshops zijn meer dan 100 filmpjes gemaakt die telkens het migratieverhaal van 1 jongere en zijn familie verhalen. De digital stories van Esma UçanStefan Depoorter & Layla Marchouh streden voor de Kif Kif Award 2010. Na een moeilijke beslissingsronde werd Esma Uçan bekroond met de eerste prijs voor haar digitaal verhaal: “If you can imagine, you can achieve”. De jury verkoos dit digitaal verhaal omdat het gebruik maakt van authentieke foto’s (en zo bijdraagt tot het creëren van digitaal erfgoed) en omwille van haar persoonlijke betrokkenheid bij het thema. De jury loofde haar inzet voor de interculturele samenleving en wenst haar veel geluk in het bereiken van haar dromen!

De laatste Kif Kif Award 2010 was gereserveerd voor de categorie SlamMax GreysonPrisca Agnes Nishimwe &  Stuggi Stephan Ragnit werkten het laatste jaar onder begeleiding van woordkunstenaar Blaxtar aan hun act. Na een felle woordentornado van de slammers maakte Blaxtar de winnaar bekend: Max Greyson werd geprezen voor zijn uitstekende performances. Maar ook Prisca – Agnes Nishimwe werd op het podium geroepen, de jury wou haar in de bloemetjes zetten voor de groei die ze getoond heeft gedurende de workshops.

Reality in Disguise van het Europees samenwerkingsverband Roots & Routeswerd “talk of the town” zaterdag. Kif Kif is nu al een jaar actief op Europees niveau binnen het Art ‘N Go- project. Op de Kif Kif Awards brachten  12 jongeren uit andere Europese landen de primeur van Reality in Disguise. Slam, zang, dans, live tekeningen, drum, bas, viool en gitaar vloeiden samen in een stomende en kritische multimediale voorstelling. “Deze act toont het potentieel van interculturele en multimediale kunst. Het is vernieuwend, confronterend en overweldigend! Dit is een blik op de toekomst!”, aldus Patrick N’ Siala Kiese.

Kif Kif Awards 2010 in samenwerking met het ‘Mestizo Arts Festival’: hét multidisciplinair en extra-ordinair kunstenfestival van de Lage Landen! Van 9 tot 13 november 2010


Info: 
Digital Storytelling:
  (www.kifkiftv.be)
1. Esma Uçan, |“If you can imagine, you can achieve” |
2. Stefan Depoorter | “Mijn Generatie”|
3. Layla Marchouh | “Mijn Generatie” |

De beste Interculturele Kortfilms (Worden later vertoond op KifKifTv.be)
1. Bouhani Mohamed | Abandon de Poste |
2. Bouchra Mouhatarik | Le Dernier Instant |
3. Romu Voye | Route 66 |

Slam
1. Max Greyson
2. Prisca – Agnes Nishimwe
3. Stuggi Stephan Ragnit

Algemene info en achtergrondinfo: www.kifkifawards.be  
Bekijk ook de trailer: http://www.kifkif.be/page?&orl=1&ssn=&lng=1&pge=89&sare=3231

 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!