De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Journalists4peace

Journalists4peace

maandag 11 november 2024 16:32
Spread the love

Onder het motto dat we meer vredesjournalisten nodig hebben dan oorlogscorrespondenten is op initiatief van de Osterreichischer Journalisten Club recent gestart met Journalists4peace, een beweging die ik vandaag onder de aandacht wil brengen naar aanleiding van de jaarlijkse herdenking van de wapenstilstand die in 2018 het einde betekende van WOI.

Journalists4peace wil journalisten wereldwijd sensibiliseren om in hun verslaggeving over oorlogen conflict-oproepende retoriek te vermijden. Door een evenwichtige berichtgeving van gebeurtenissen en verhalen te brengen die de nadruk leggen op verzoening en vredesprocessen eerder dan op polarisatie kunnen journalisten volgens de initiatiefnemers helpen om spanningen te verminderen.

Bij het informeren van het publiek over oorzaken en gevolgen van oorlogen moeten journalisten ook machtsmisbruik, corruptie en schendingen van mensenrechten, die vaak aan de basis liggen van conflicten, aan het licht brengen en de verantwoordelijken hiervoor ter verantwoording roepen. Vrede is immers onlosmakelijk verbonden met de waarheid. Journalisten dienen hierbij ook aandacht te hebben voor de ware kosten van oorlogen.

Journalists4peace roept journalisten voorts ook op actoren en organisaties in het maatschappelijk middenveld, die zich inzetten voor vrede en gerechtigheid, te ondersteunen door hun werk zichtbaar te maken waardoor hun impact en invloed worden versterkt. Dat geldt ook voor vredesinitiatieven, onderhandelingen en succesvolle conflictoplossingen. Dit sensibiliseert het publiek voor het feit dat vredesoplossingen mogelijk zijn.

In het verleden werden journalisten overigens al enkele keren laureaat van de Nobelprijs voor de Vrede. Dat was in 1935 het geval voor Carl von Ossietzky die de herbewapening van militarisering van het Duitse nazi-regime aan het licht bracht. In 2021 ontvingen de Filipijnse journalist Maria Ressa en Dmitri Murator uit Rusland deze Nobelprijs voor hun berichtgeving over corruptie en schending van mensenrechten in hun land.

Voor meer info: Journalists4peace.org

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!