De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Jongeren gezocht voor internationaal vrijwilligerswerk ten tijde van corona
ASF België vzw - Vredesdienst

Jongeren gezocht voor internationaal vrijwilligerswerk ten tijde van corona

maandag 19 oktober 2020 19:00
Spread the love

 

ASF België/Belgique engageert zich reeds meer dan 60 jaar voor vrede. Een centraal bestanddeel daarvan is het werk dat verzet wordt tijdens vrijwilligersdiensten. Het zijn bijzondere tijden, zeker voor jonge mensen die staan te springen om wat te doen voor de maatschappij. Na een heel jaar binnen te zitten met gedwongen afstand op onderwijs wil ASF eraan herinneren dat we nog mogelijkheden hebben voor jongeren die een verschil willen maken.

Het aanbod is breed: van zomerkampen van twee weken tot een eenjarige vredesdienst in 12 verschillende landen . Ieder jaar zetten 500 jongeren en volwassenen zich in met mensen en in landen die onder het nationaalsocialisme geleden hebben. Vanuit België is het mogelijk vrijwilligersdienst te doen in Duitsland.

In België zijn er momenteel twaalf Duitse vrijwilligers aanwezig, in verschillende projecten. Zoals bijvoorbeeld in het Fort Breendonk, de Kazerne Dossin, Cegesoma maar ook in sociale projecten zoals De ARK gemeenschappen  en internationale projecten zoals het European Jewish Community Center en de European Union of Jewish Students.

ASF werd gesticht met het doel dat jonge mensen een vrijwilligersdienst zouden kunnen doen op plaatsen waar mensen het ergst geleden hebben onder het nationaalsocialisme. ASF zet zich vandaag vooral in tegen rechtsextremisme, antisemitisme en racisme. Maatschappelijke pijnpunten die we, ook zeker in dit soort cirsissituatie niet mogen vergeten. Antisemitisch en racistisch geweld komt steeds vaker voor en extreem rechts gedachtegoed maakt misbruik van mensen die nu net het hardst onze solidariteit nodig hebben.

Aan welke projecten kan men deelnemen?

Zij werken in gedenkplaatsen en archieven. Maar ook in organisaties die met politieke educatie bezig zijn zal je ASF-vrijwilligers aantreffen maar ze ondersteunen ook mensen met beperkingen of in kansarmoede, werken in een peutertuin, jeugdhuis of ouderenzorg.

Wie begeleid hen?

Een jaar in het buitenland is een avontuur met een vreemde taal en een nieuwe omgeving. Om u te helpen dit zo goed mogelijk te ervaren, zijn er lokale seminars en ook collega’s die u gedurende het jaar ondersteunen.

We zorgen er vanuit ASF voor dat dat allemaal zo veilig mogelijk gebeurd.

 

Meer informatie vind je terug op de website van ASF: www.vredesdienst.be

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!