De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Jongeren (en ouderen) beschermen tegen alcohol praktisch onmogelijk

Jongeren (en ouderen) beschermen tegen alcohol praktisch onmogelijk

dinsdag 16 juni 2015 10:04
Spread the love
Hypocriet hoe ‘de’ media altijd maar weer de gevaren van cannabis overbelicht terwijl er gezwegen wordt over het monster dat alcohol heet.

Hoeveel verschillende soorten (strains in vakjargon) cannabis kan je combineren zonder dat je er ‘out’ van gaat? Out gaan van cannabis heb ik trouwens nog nooit meegemaakt, heel moe worden – ja, dat wel, maar ‘out’? No way.

Hoeveel drankjes kan je aan voor je tegen de vlakte gaat? Ik maar bitter weinig zo is maar weer eens gebleken tijdens het laatste livingfeestje waar ik was uitgenodigd. Het begon met twee glaasjes wijn. Daarna werd mijn tong al wat losser en begon ik beschamende dingen te vertellen over o.a. een bezoek aan de gynaecoloog.

 En toen, terwijl er buiten een bandje aan het spelen was, passeerde de sexy tequilla god, die ik op dat moment ook zo noemde. Een grote kale man met een dienblad vol glaasjes tequila, zout en citroenen.

‘Njam, lang geleden’ dacht ik toen hij mij het dienblad voorschotelde. Here we go. Ik had moeten weten dat tequila niet mijn beste maatje is. Op de Gentse Feesten vorig jaar had ik er ook een paar op en toen liep ik terstond naar een kraampje met lichtgevende duivelshoorntjes waar ik onderhandelde met de verkoper maar uiteindelijk niks van de prijs afkreeg. Maar de hoorntjes waren de mijne. Heerlijk de show stelen en mensen allerlei irritante vragen stellen, zoals: Hey, ben jij het? Jij bent toch die BV? 

Ik zie in iedereen een BV als ik teveel op heb. Maar zijn we niet allemaal een beetje BV? Oh, ik gun iedereen zijn 15 minutes of fame.

Terug naar de homeparty. De tequila was binnen. Had ik al gezegd dat ik net ervoor een scheutje gin van een vriendin haar glaasje had overgegoten? Ok, dat mag je er ook bijtellen. Wat volgde was veel heen en weer geflirt en geflooi. Dan volgde een degustatie van de vodka des huizes. Ik danste mijn ziel uit mijn lijf terwijl ik de dj irriteerde door met zijn platen te scratchen. Awtschhhh Irritant!

De show stelen en alles geven!  En daarna: Licht uit.

Black out. Het laatste wat ik me herinnerde was dat ik besloten had om naar huis te gaan. Gelukkig was het vlakbij en, hoorde ik nadien van de gastvrouw, heeft er mij iemand naar huis begeleid. Maar hoe anders kon het allemaal wel niet lopen? Ik had onder een auto kunnen lopen, kunnen stikken in mijn eigen kots, kunnen verzuipen in het kanaal, aangerand kunnen worden,…

De dag erna was ik geen mens meer maar een dier op vier poten en 50 jaar ouder. Dorst dat ik had, maar alles wat ik dronk moest er direct weer uit. Kon mijn bed niet uit, enkel om mijn blaas en die van mijn hond te ledigen. 

Niet dat ik een drankorgel ben, ik blijf normaal ver weg van sterke drank. Maar af en toe is de verleiding groot, zeker wanneer anderen er zo van lijken te genieten. Alles met mate, ik weet het.

Maar geef mij maar een plukje wiet en een vaporizer! Het maakt van mij een wijzere vrouw die zich geen (of toch veel minder) zorgen moet maken over haar reputatie. Wat vroeger wel anders was, toen ik de drankduivel nog verafgoodde want ja, sociaal acceptabel. 

En hoeveel mensen rijden er ‘s nachts niet stomdronken naar huis, niet wetende hoe ze in godsnaam thuis geraakt zijn? Uit cijfers van het US Department of Transportation blijkt dat rijden met een combinatie van alcohol en cannabis in het bloed, het meest risicovol is: het risico is 8,4 keer groter in vergelijking met nuchter rijden, gevolgd door rijden onder invloed van alleen drank (7,4 keer meer kans). Onder invloed van alleen maar cannabis heeft men 0,7 keer meer kans op een dodelijk ongeval.    

take down
the paywall
steun ons nu!