De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Jong Groen! wil meer laatavondtreinen in plaats van minder

Jong Groen! wil meer laatavondtreinen in plaats van minder

zondag 12 juni 2011 14:06
Spread the love

Het kan niet dat de trein van 00u27 die de laatste reizigers van Brussel richting Oostende brengt, zonder meer geschrapt wordt. Dit is voor vele mensen, en jongeren in het bijzonder, het enige alternatief om na een avondje in Brussel nog zonder wagen thuis te raken. “De NMBS snijdt in de bewegingsvrijheid van vele jongeren, kondigt dit veel te laat aan en vindt het niet nodig een alternatief te voorzien.”, legt Bart Dhondt, voorzitter van Jong Groen! Uit, “Met dit feestje willen we de NMBS oproepen ambitieus te zijn. Als de NMBS een waardig alternatief wil zijn voor de auto dan moet het mogelijk zijn om ‘s avonds laat met de trein terug naar huis te komen. Minder treinen is dan ook geen optie, het moeten er meer zijn.”

Dat er een potentieel is voor laatavondtreinen blijkt niet alleen uit de opkomst op het feestje of de reacties op facebook. Volgens ruwe schattingen van ‘TreinTramBus’ nemen op weekdagen 80 mensen deze trein, in het weekend loopt dat aantal op tot een hondertal. “Het gaat hier niet over  dagelijkse klanten. Velen nemen deze trein slechts af en toe. Dat betekent dat het hier gaat over een zeer grote groep reizigers wiens alternatief wordt afgenomen.”, aldus Bart Dhondt.

Slechts drie weken voordat de laatste rit verdwijnt, werd er over de wijziging gecommuniceerd. “Er wordt gewerkt, er is geen alternatief en bovendien zitten er toch nauwelijks reizigers op deze trein.”, luidde de verklaring van de spoorwegmaatschappij. Of de trein na de werken nog terug zou komen, was volstrekt onduidelijk. Vorige maandag kondigde de woordvoerder van de NMBS aan dat de trein in december terug zou komen, maar zeker is dat helemaal niet. Vorige week lekte er een besparingsnota waarin juist gepleit werd voor minder laatavondtreinen. “Dat is de wereld op zijn kop. Er moet niet gesnoeid worden in het aanbod, maar wel moet de NMBS meer klanten aan zich weten te binden. Een stabiel aanbod van voldoende verbindingen is dan ook een must.”, aldus Bart Dhondt.

In de nacht van 11 juni feestten een zestigtal jongeren op de sambabeats van een live band van Brussel-Centraal naar Gent-Sint-Pieters. De trein was voor de gelegenheid ingekleed met vlaggen en slingers. “Dit is geen betoging. We leggen ons dan ook niet op de sporen. We vragen wel meer ambitie van de NMBS. Met de trein is het altijd een beetje reizen, misschien mag het af en toe ook een beetje feesten zijn.”, besluit Bart Dhondt. Een paar feestgangers zaten de treinrit helemaal uit tot in Oostende en zorgden ervoor dat de wagon netjes achterbleef.

take down
the paywall
steun ons nu!