De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Jemen protesteert tegen dictator Saleh
Jasmijnen Revolutie -

Jemen protesteert tegen dictator Saleh

zaterdag 29 januari 2011 18:53
Spread the love

Het Zuid-Arabische land Jemen protesteert intussen al sinds half januari tegen dictator Ali Abdullah Saleh. Ook vandaag braken weer rellen los, in navolging van Egypte en Tunesië.

De actievoerders scanderen slogans zoals ‘Leave, leave, Ali’ en refereren ook naar de Egyptische rellen. Vooral de politie in burger reageert aggressief, zegt Tawakel Karman, een vrouwelijke actievoerster die al enkel protestmarsen organiseerde vorige week.

De voornaamste eis is de uittreding van Ali Abdullah, de president van Jemen, die al aan de macht is sinds begin jaren negentig. Op dat moment maakte hij Noord- en Zuid-Jemen één, tot groot ongenoegen van beiden.

De strijd duurt dus al even in Jemen, met leden van de Noordelijke (sjiitische) Houthi’s die na een korte opstoot onderdrukt werden in 1994. Saleh onderdrukte de groepering toen omdat zij te nauwe banden zouden onderhouden met al-Qaeda in Saoedi-Arabië. De Houthi’s wilden overigens ook aansluiting bij dat sjiitische land, maar hen werd dus de mond gesnoerd. Maar ook de zuiderlingen zijn niet meer akkoord met de regering.

Jemen is één van de armste landen ter wereld en al helemaal in het Arabische Schiereiland. Stemmen gaan nu op om Saleh uit te laten treden. De oppositie kreeg van Saleh in 2009 al de belofte om de beleidsvoering democratisch te laten verlopen. De beloofde overgang naar een evenredig vertegenwoordigd parlementair systeem kwam er ook niet.

Ironisch genoeg zorgde de samenloop van die omstandigheden ervoor dat de protesten in Jemen zo’n gevoel van samenhorigheid oproepen. Houthi’s, zuiderlingen en de oppositie hebben nu een gemeenschappelijke vijand: Saleh. Wat er na de eventuele val van de dictator kan gebeuren, blijft speculatie.
Sofie Van Waeyenberghe
Bron: Al Jazeera
 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!