De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Jemen: Handicap International verontrust over humanitaire gevolgen van Amerikaanse beslissing om de Houthis als terroristische organisatie te classificeren
Opinie - Handicap International

Jemen: Handicap International verontrust over humanitaire gevolgen van Amerikaanse beslissing om de Houthis als terroristische organisatie te classificeren

dinsdag 12 januari 2021 20:17
Spread the love

 

“De beslissing van de VS om de de facto autoriteiten in Noord-Jemen te classificeren als een “terroristische” groepering en hun leiders als “terroristen” zal een onhoudbare humanitaire crisis nog verergeren. De internationale gemeenschap moet dit besluit veroordelen en mag er in geen geval gevolg aan geven. HI roept de nieuw gekozen regering van Biden op om te zorgen voor duidelijke, afdwingbare en onmiddellijk doeltreffende vrijstellingsmechanismen, zodat humanitaire organisaties zonder onderbreking in de regio kunnen werken. De essentiële humanitaire activiteiten en enkele duizenden levens worden zonder humanitaire vrijstelling in gevaar gebracht. In onze inspanningen om levens te redden door hulp en zorg te bieden, mogen humanitaire organisaties en hun medewerkers niet gecriminaliseerd worden”, zegt Caroline Dauber, programmadirectrice van Handicap International (HI) in Jemen.

“De toegang van de bevolking tot de eerste levensbehoeften staat op het spel: Jemen is bijzonder afhankelijk van de invoer van essentiële goederen zoals voedsel, medicijnen en brandstof, terwijl de economie van het land wordt verwoest door bijna zes jaar conflict. Het aanwijzen van de Houthi’s als “terroristen” zal ook het werk van internationale organisaties belemmeren, die al met veel obstakels te maken hebben bij het verlenen van hulp. Zij zullen het vermogen van organisaties zoals HI beperken om de facto met de lokale autoriteiten in contact te treden en te onderhandelen over een veilige en ongehinderde toegang voor humanitaire hulpverleners. Bovendien zullen zij de mogelijkheden van HI beperken om gebruik te maken van het lokale banksysteem, om medisch personeel te betalen en om voedsel en olie te kopen, wat essentiële activiteiten zijn om humanitaire programma’s uit te voeren.”

“Jemen, waar 80 procent van de bevolking afhankelijk is van internationale hulp, wordt door de VN al beschreven als de “ergste humanitaire crisis ter wereld”. Afgelopen november waarschuwde VN-secretaris-generaal Antonio Guterres voor “de dreiging van de ergste hongersnood die de wereld in decennia heeft gekend”.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!