De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Jelly fish

Jelly fish

zondag 17 juli 2011 08:36
Spread the love

Jelly Fish (kwallen) Zo noemt men de kinderen met afwijkingen die geboren werden na de kernproeven die Frankrijk organiseerde tussen 1966 en 1968 op Mururoa, Frans-Polynesië.  Ik herinner mij het fenomeen uit de Greenpeace tijdschriften, organisatie waar ik toen lid van was.  De kinderen (werden) worden geboren met afwijkingen aan het skelet en zijn waarschijnlijk gedoemd om vrij snel te sterven.
Ik vermoed dat de natuur nog andere vormen van vernietiging voor ons in petto heeft dan de zondvloed of een of andere tropische storm, als we niet dringend iets aan de aanslagen op onze moeder, de aarde veranderen.
A propos, de kernreactor van Tsjernobyl schreeuwt om een nieuwe sarcofaag en in de Berendzee liggen nog wel enkele duikboten te roesten, overblijfsel van een Koude oorlog, compleet met kernkop.  Ik zeg niet dat Brusel-Halle-Vilvoorde onbelangrijk is, integendeel.  Persoonlijk weet ik waar mijn geld het dringendst nodig is.  En dan hebben we het nog niet over de nakende voedselcrisis gehad maar dat is voorlopig alleen in Afrika dat men daar last van heeft. 
De problemen stellen zich zo divers en verscheiden dat we daar beslist prioriteiten moeten in stellen.  Alles is beter dan niks doen.  Blijven we aanbrengers en aanklagers marginaliseren of erkennen we massaal het belang om in actie te schieten.  Wie behoort die acties te coördineren of te leiden?

Cijfermateriaal en check-up van de feiten: Wikipedia, Genootschapseilanden
Diverse Panorama-uitzendingen 
Common knowledge

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!