De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Jean-Marie Dedecker: “I did it my way”.

donderdag 8 augustus 2019 20:01
Spread the love

In de tweede aflevering van de nieuwe podcast “Sportland” was Jean-Marie Dedecker de centrale gast. Het politiek succes van Middelkerkse Burgemeester verdrukt zijn rijke sportgeschiedenis stilaan naar de achtergrond. Voor een laatste maal overschouwt hij zijn formidabele periode als bondscoach, is hij openhartig over zijn moeilijke jeugd en ongeremd hard voor het huidig topsportbeleid.

Jean-Marie start de aflevering op zijn oude gekende manier. Nostalgisch naar het verleden en bitter over de huidige generatie die hij zo graag de pampergeneratie noemt. Het duurt dan ook niet lang tegen dat Dedecker met enkele stevige oneliners komt – “Er bestaat geen vrije meningsuiting meer” –“Tegenwoordig moet je applaudisseren voor homo’s of je bent er tegen” – “De islam is een achterlijke middeleeuwse godsdienst” – “Ik was links tot ik belastingen moest betalen”. Het risico was reëel dat het een oppervlakkig aflevering bleef, maar toen schakelende Dedecker een versnelling lager en liet hij ons even, af en toe, wat verder kijken dan het bullebak-imago die hij heeft.

“Elke keer mijn vader nuchter thuis kwam heeft hij een kind gemaakt, zeven in totaal”.

Jean-Marie Dedecker komt uit een gezin van 7 kinderen. Een gezin dat we nu als kansarm zouden omschrijven. Op zijn 12de moest hij beginnen werken, sla plukken. Dat was de normaalste zaak volgens Dedecker, maar nu zouden we het slavenarbeid noemen volgens hem. “Het heeft mij hard gemaakt en die hardheid is mij later nog goed uitgekomen”.

“Matthias Casse is er gekomen ondanks de federatie, niet dankzij de federatie”.

Over het huidig topsportbeleid is Dedecker ongeremd hard. Hij bestempelt de federatie als een veredelende reisbureau. Sterker nog, als een hoop sportmongolen. Vroeger was er een systeem om talent te vinden, die zou nu volledig verdwenen zijn. Daarbij geeft Jean-Marie zijn mening over hoe het wel moet: “de topsport moet uit de federaties gehaald worden en samengebracht worden aan de blaarmeers, weg van de massasport”. Daarbij liet Dedecker nog weten dat er op vergaderingen van het BOIC nooit over sport wordt gesproken, enkel kreeft gegeten.

Mijn ontslag was zeker vermijdbaar”.

Te veel succes, jaloezie. Dat zou de achterliggende reden zijn maar de reden die werd gegeven was een simpele geldkwestie. Dedecker vond naast Bacob een tweede hoofdsponsor Selexion. Die tweede sponsoren vochten een heuse sponsoroorlog uit. Een ideale stok om de luidruchtige bondscoach mee te slaan en hem richting exit te duwen en zo geschiede. Zijn positie was ondertussen volgens hem toch onhoudbaar geworden: “Eenmaal je groter wordt dan je baas wordt het moeilijk, ik noem dat het Marc Coucke-syndroom”.

De volledige aflevering van Sportland kan je vinden op Youtube, iTunes, Soundcloud en Spotify. In de verdere aflevering laat Dedecker nog zijn licht schijnen over doping, het wielrenner, zijn opkomend boek ‘ongezouten’ en de manier waarop hij bondscoach geworden is.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!