De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Jazz Middelheim 2019: Natte moeders en vurige saxofonisten

Je hoefde op de openingsdag van het gouden jubileum van Jazz Middelheim niet over koppen te rollen om in Park Den Brandt van live jazzmuziek te genieten. Bij de start van de vierdaagse bleek echter snel duidelijk dat maar een klein gedeelte van de geïnteresseerde liefhebbers uit angst voor bommen en granaten was thuis gebleven. Het natte weer zat hier ook voor iets tussen natuurlijk. En voor alle duidelijkheid: We waren er op de Antwerpse Moederdag niet alleen.

vrijdag 16 augustus 2019 15:17
Spread the love

Rapper

Genieten werd het zeker. Het was een jazzdagje voor echte liefhebbers waarbij trompettist Ambrose Akinmusire de teneur mocht zwaaien met de presentatie van drie projecten. De man heeft bovendien ook een veelzijdig talent zodat zijn acts nooit vervelen, want hij is naast een excellent bandleider ook een schitterende componist. Bijgestaan ​​door een Belgisch strijkorkest en de pianist Jarno Verheyen voerde hij een rapper op die zich afzette tegen de huidige politiek in de Verenigde Staten.

Lijntjes

Met Reggie Washington in de clubstage, die er vier concerten mocht afwerken, kregen we er een dankbare verrassing bij in de gedaante van Belgische saxofonist Fabrice Alleman. Deze nog vrij onbekende saxofonist bespeelt zijn instrument alsof de duivel ermee gemoeid is wat hem toelaat ​​af en toe fors buiten de lijntjes te kleuren. Het verrukt publiek kon er best tegen en gaf de man met een stevig applaus datgene waar hij recht op had.

Avant-garde

Moeilijker lag dat met de legendarische Amerikaanse jazzsaxofonist Pharoah Sanders die in de loop der jaren een eigenzinnige sonische wereld heeft gevormd waarin de muziek van Coltrane doorklinkt in combinatie met Marokkaanse groves. De sound van Sanders klinkt diep en rauw wat sommige luisteraars merkbaar deed terugdeinzen. Al blijft dat zijn werk beschouwd wordt als de basis van de avant-gardejazz, een genre dat niet alle jazzliefhebbers ten volle kan bekoren.

Dichtslaan

Dat was wel het geval tijdens het optreden van slamdichter Saul Williams en de excentrieke bandleider Idris Ackamoor die zich net als Ambrose geroepen voelden zich af tegen zetten tegen racisme, politiegeweld en klimaatontkenners. Het Quartet bracht een reeks nummers ten berde die uit de meer dan 50 albums werden geplukt die de band ondertussen op haar actief heeft staan. Prima uitgevoerd voor een dankbaar publiek zoals dat zich in Park Den Brandt wel meer voordoet. En ja hoor. Jazz Middelheim, waar zich al een halve eeuw jaarlijks het gemoedelijkste en veiligste festival van de Lage Landen afspeelt, blijft topkwaliteit leveren tot eer en glorie van de jazzmuziek en haar publiek.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!