De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Jazz Middelheim 2019: Jonge wolven en kranige oudjes

De tweede dag van het jubileumjaar 2019 stond in het teken van de vijftigjarige geschiedenis van Jazz Middelheim met oude rotten als Enrico Rava en Charles Lloyd, terwijl jonge wolven zoals Anneleen Boehme kwamen onderstrepen dat zelfs de oudste jazzfestivals naar de toekomst blijven kijken.

maandag 19 augustus 2019 11:35
Spread the love

Krachtig

De 81-jarige Italiaanse componist Enrico Lloyd, een bekende figuur in Park Den Brandt, had een vijftal jonge muzikanten meegebracht en bracht in Italiaanse stijl een terugblik op zijn rijke carrière, maar bewees ook dat hij nog steeds onvermoeibaar blijft zoeken naar nieuwe paden waardoor het publiek nieuwe nummers te horen kreeg. Daarmee deed hij zijn predicaat als jazzvernieuwer alle eer aan en mochten zijn fans tevreden vaststellen dat hij niets aan subtiliteit heeft ingeboet. De jazzmuziek van Lloyd is krachtig en onderhoudend en wordt met zijn bekende strakke hand aangestuurd waarmee hij zijn begeleiders perfect en bekwaam door zijn sound stuurt.

Vakbekwaamheid

Zijn landgenoot Enrico Rava toert op dit ogenblik door Europa en de rest van de wereld met een project waarvoor hij nieuw materiaal heeft gecomponeerd en zijn composities opnieuw heeft gearrangeerd. Logisch dat hij een tussenstop maakte op Jazz Middelheim waar hij ooit te gast was. Net als Enrico Lloyd koos hij voor zijn act de weg van de minste weerstand met een sound die zowel laagdrempelig als toegankelijk was. Beide oudjes blonken in ieder geval uit door hun jarenlange zorgvuldig opgebouwde vakbekwaamheid en werden dan ook met gemeend applaus beloond door een trouwe schare jazzfans die best vonden dat het goed was.

Jazzicoon

Het Amerikaanse jazzicoon Kenny Werner en intieme vriend van de betreurde Toots Thielemans kwam met zijn Quartet nog maar eens bewijzen dat hij een natuurkracht is en één van de meest sympathieke jazzmuzikanten die op het podium van Park Den Brant hebben gestaan. Zijn virtuositeit op de piano ontroerd iedere luisteraar en het publiek draagt hem nog steeds een warm hart toe. Hij komt op de laatste dag van deze editie nog terug voor een geplande tribute rond het Brussels ketje.

Groove

En dan was er nog de Belgische groove-professor, Eric Legnini, die ook geen onbekende is op Jazz Middelheim. Hij bracht een eerbetoon aan Les McCann, de pionier van de soul jazz, een genre dat in het midden van de jaren 60 opgang maakte. Deze Waalse pianist deed dit met een doordrongen set waarbij zijn twee blazers volop en vrijuit mochten uitblinken. Dat leverde een energiek geluid op dat dapper over het terrein voor dankbare nagalmen zorgde.

Wolven

De jongen wolven kregen de hele dag de Club Stage voor hun rekening waarbij contrabassist Anneleen Boehme, die vier jaar geleden al op Jazz Middelheim stond de regie mocht voeren. Zij liet zich ondersteunen door Yskan, Pol Belardi en de Servische pianist Bojan Z. Ze kreeg zowel oud als jong met gemak aan haar kant. Meer moet dat zijn.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!