De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

50ste editie Jazz Middelheim wordt geen knaller

woensdag 14 augustus 2019 11:10
Spread the love

De voorbereidingen van de 50ste verjaardagseditie van Jazz Middelheim dat op donderdag 15 augustus van start gaat verlopen vlot. Het Park Den Brandt is er klaar voor. De ticketverkoop verloopt echter wat moeizamer omdat heel wat bezoekers zich afvragen of het wel veilig is om dit jaar naar Jazz Middelheim te komen. Het secretariaat van het festival heeft dan ook de handen vol om mensen ervan te overtuigen dat Jazz Middelheim een veilig festival blijft zoals dat van oudsher altijd is geweest.

De ongerustheid bij het geïnteresseerd publiek wordt gevoed door de granaatslagen die in juli plaatsvonden in kasteel Den Brandt. Op vrijdag 19 juli werd de omgeving afgesloten na een ontploffing van een springtuig. Enkele dagen daarvoor was hetzelfde gebeurd. Twee keer werd restaurant Grand Café Den Brandt geviseerd. Ook het nabijgelegen restaurant Murni, van dezelfde eigenaar, werd geviseerd. Daar probeerde men de zaak in brand te steken.

Vermoedens

Een afrekening in het drugmilieu misschien dacht men maar dat blijkt niet te kloppen volgens bronnen bij de Antwerpse politie. Er is eerder een vermoeden dat de eigenaar van het pand schulden heeft en dat het louter een drastische aanmaning was om die dringend te betalen. Er is ook een piste die onderzoekt of de daders zich vergist hebben en de verkeerde locatie hebben geviseerd. Het onderzoek loopt in ieder geval nog, laat men bij de politie officieel weten.

Alertheid

Zowel de stad Antwerpen, die medeorganisator is van Jazz Middelheim, als de politie nemen geen extra veiligheidsmaatregelen omdat het muziekfestijn zich afspeelt in het nabijgelegen park en het kasteel zelf tijdens Jazz Middelheim enkel toegankelijk is voor sponsors en hun genodigden die vanop het balkon de optredens kunnen volgen. Daar zal de politie een oogje in het zeil houden maar op het terrein zelf worden geen bijkomende veiligheidsmaatregelen genomen. Paniek is dus uit den boze en je mag er gerust nog onbekommerd met een glas in de hand rondlopen..

Vertrouwd

Vijftig jaar Jazz Middelheim wordt van 15 tot 18 augustus 2019 gevierd met veel artiesten die vertrouwde namen zijn in Park Den Brandt. Pharaoh Sanders, Charles Lloyd, Enrico Rava, Joe Lovano en David Murray waren er vorige eeuw al bij. Maar er is ook vers bloed. Met trompettist Ambrose Akinmusire haalde het festival een spilfiguur van vandaag binnen als ‘artist in residence’. Uitkijken wordt het ook naar de Amerikaanse cultfiguur Idris Ackamoor en de jonge Britse saxofoniste Nubya Garcia. En met STUFF en De Beren Gieren komen de scherpste Belgische bands van het moment op het podium.

Praktisch

Jazz Middelheim van donderdag 15 augustus 2019 tot zondag 18 augustus 2019 Park Den Brandt Antwerpen – www.jazzmiddelheim.be

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!