De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Jarenlang sparen om verblijf in een rusthuis te financieren
Samenleving -

Jarenlang sparen om verblijf in een rusthuis te financieren

vrijdag 8 oktober 2010 16:39
Spread the love

Wie de laatste jaren van zijn leven in een rusthuis wil of moet slijten moet daarvoor een flinke spaarpot opzij leggen. Dat blijkt uit een studie van het OIVO (Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties), waarover Het Laatste Nieuws en de RTBf berichten. Waarom de studie niet beschikbaar is op de website van de consumenteorganisatie is niet meteen duidelijk.

De organisatie berekende dat wie tien jaar in een rusthuis verblijft, daarvoor in Vlaanderen gedurende 30 jaar 100 euro opzij moet leggen. In Brussel is dat 22 jaar en in Wallonië 14 jaar.

De gemiddelde kost van een maandverblijf in een rusthuis ligt in Vlaanderen rond de 1326,9 euro, in Brussel rond de 1140,9 euro en in Wallonië rond de 1046,7 euro.

Het gemiddelde pesnioen van 850 à 900 euro volstaat dus geenszins om zo’n verblijf te financieren.

De gemiddelde verblijfsduur in een rusthuis is 3 jaar. Daarvoor moet een Vlaming 12 jaar lang 100 euro opzij leggen. De Brusselaar 8 à 9 jaar en de Waal 5 jaar.

Bron : Express.be

take down
the paywall
steun ons nu!