De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Jane Fonda (81) gearresteerd bij de start van #FireDrillFriday klimaatacties

Jane Fonda (81) gearresteerd bij de start van #FireDrillFriday klimaatacties

dinsdag 15 oktober 2019 12:50
Spread the love

Actrice Jane Fonda is het actievoeren niet vreemd. Ze voerde o.a. actie tegen de oorlog in Vietnam, tegen de onderdrukking van de Palestijnen, tegen de Irakoorlog en tegen de aanleg van de Dakota Pipeline bij Standing Rock in 2016 waar ze Thanksgiving vierde met de actievoerders. Dit keer gaat ze, geïnspireerd door Greta Thunberg en anderen vier maanden lang elke vrijdag in Washington demonstreren tegen het Amerikaanse Klimaatbeleid. Op vrijdag 11 Oktober, de eerste dag van de actie, Fire Drill Friday genaamd, werd ze geboeid afgevoerd door de politie. Een artikel van Jessica Corbett op commondreams.org (11 Oktober 2019).

__________________________________

Op vrijdag 11 oktober werd Jane Fonda gearresteerd op de trappen van het Amerikaanse Capitool omdat de 81-jarige activiste en actrice een serie burgerlijke ongehoorzaamheidsacties lanceerde die gedurende vier maanden iedere week op vrijdag zal plaatsvinden onder de naam #FireDrillFriday. Deze acties zijn bedoeld om druk uit te oefenen op de Amerikaanse beleidsmakers om de klimaatcrisis aan te pakken.

“Geïnspireerd door de Zweedse student, Greta Thunberg, de stakende scholieren en het nieuwe boek van Naomi Klein ‘On Fire: The Burning Case for the Green New Deal’, heb ik besloten om mijn leven op z’n kop te zetten, mijn comfort zone te verlaten en vier maanden naar Washington DC te gaan om me te concentreren op klimaatverandering,” schreef Fonda in een brief die is rondgestuurd door de groep CodePink ter aankondiging van de actie.

De ‘Fire Drill Friday’ acties vinden elke vrijdag om 11 uur plaats tot half januari. “Elke vrijdag zullen we ons richten op een ander aspect van de klimaatcrisis en wat er gedaan moet worden om vooruitgang te boeken,” verklaarde Fonda in haar brief, waarin ze bekende Amerikanen, deskundigen en mensen uit getroffen gemeenschappen uitnodigende om deel te nemen.

“Dit is een unieke kans om de grootste bedreiging voor de toekomst van onze planeet aan de orde te stellen. Ik zal elke vrijdag op de East Lawn van het Capitool te vinden zijn, weer of geen weer, en zou me vereerd voelen als je met me mee deed.”

Fonda maakte ook een korte video om de acties die zij organiseert te promoten op Twitter:

Klimaatactivisten juichten Fonda – die befaamd is om haar decennialange activisme voor vrede, rassengelijkheid, feminisme, en het milieu – toe, toen vrijdag foto’s en video’s van haar arrestatie online begonnen te circuleren.

Voordat Fonda werd gearresteerd, gaf ze een korte toespraak, waarin ze zei dat “we persoonlijke keuzes maken zoals het rijden in een elektrische auto, veganist worden of recyclen, en we denken dat dat genoeg is. En dat ís geweldig. En dat moeten we blijven doen. Maar dit is een crisis van de gemeenschap die nu om gemeenschappelijke actie vraagt.”

Naast Fonda spraken bij de start op vrijdag, voorafgaand aan de burgerlijke ongehoorzaamheid, Keya Chatterjee, directeur van het Amerikaanse ‘Climate Action Network’; schoolhoofd en klimaatstaker Jerome Foster; auteur en activiste Naomi Klein; Annie Leonard, directeur van Greenpeace USA; bioloog en auteur Sandra Steingraber; en Kerene N. Tayloe, directeur federale wetgevende zaken bij WE ACT voor milieurechtspleging.

Volgens The Washington Post, die Fonda voorafgaand aan de lancering op vrijdag interviewde, “heeft ze een aantal van haar bekende vrienden uitgenodigd: Acteur Ted Danson van ‘Cheers’, die betrokken is geraakt bij oceaanbescherming; toneelschrijfster van ‘De Vagina Monologen’, Eve Ensler; en de actrices Kyra Sedgwick en Catherine Keener. Ze heeft de leiders van ‘Black Lives Matter’ en de ‘Sunrise Movement’ uitgenodigd. Ben Cohen, mede-oprichter van Ben & Jerry’s ice cream, zal meedoen met de demonstraties”

Ter aanvulling aan de door Fonda georganiseerde vrijdagse acties, te beginnen op 17 oktober, zullen elke donderdagavond live gestreamde teach-ins gehouden worden met “interviews met experts die zullen discussiëren en vragen beantwoorden over elk uiteenlopend aspect van klimaatverandering, dat de volgende dag in het brandpunt van de actie staat “, aldus een verklaring op de website van ‘Fire Drill Friday’.

De website gaat uitgebreid in op de brandpunten van de acties van aanstaande vrijdag alsmede op de vijf eisen van de campagne: een Green New Deal, het respecteren van inheems grondgebied en soevereiniteit, ecologische rechtvaardigheid, bescherming en het herstel van de biodiversiteit, en de implementatie van duurzame landbouw.

Deze geplande klimaatacties vinden plaats terwijl scholieren over de hele wereld blijven deelnemen aan de #FridaysForFuture beweging geïnspireerd door Greta Thunberg, kandidaat voor de Nobelprijs voor de Vrede (zonder resultaat, noot vert.) die vorig jaar begon met haar schoolstaking om in haar eentje voor het Zweedse parlement te gaan staan om de wetgevers van haar land aan te sporen om meer resolute stappen te ondernemen om de klimaatcatastrofe aan te pakken.

_________________________________

Vertaling: Vertaal Slag,  Foto: screenshot YouTube

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!