De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Jambon moet klare taal spreken over mensenrechten tijdens bezoek Hongarije
Opinie -

Jambon moet klare taal spreken over mensenrechten tijdens bezoek Hongarije

Vlaams minister-president Jan Jambon reist komende woensdag naar Hongarije en zal er onder meer premier Viktor Orbán ontmoeten. Amnesty International roept de minister-president op om de problematische mensenrechtensituatie in Hongarije hoog op de agenda van zijn bezoek te plaatsen en in gesprek te gaan met het lokale middenveld.

vrijdag 7 februari 2020 19:48
Spread the love

De afgelopen jaren heeft de regering Orbán via nieuwe wetten en regels de rechterlijke macht ingeperkt, het maatschappelijk middenveld buitenspel gezet, de vrije meningsuiting en persvrijheid onderdrukt, en mensen op de vlucht bescherming geweigerd. De haatspraak, ook van hooggeplaatste publieke figuren, tegenover holebi’s, Roma, vluchtelingen, migranten en andere minderheden is alarmerend.

De vele maatregelen treffen ook mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty International Hongarije, die monsterboetes en zelfs sluiting riskeren. De zogenaamde “Stop Soros”-wetgeving viseert iedereen die het opneemt voor de rechten van migranten en vluchtelingen. Legale hulp zoals het uitdelen van voedselpakketten of folders over vluchtelingen en migratie is daardoor strafbaar. Verder hebben nieuwe ‘registratievereisten’ duidelijk tot doel om het Hongaarse middenveld verder te muilkorven en te intimideren.

Amnesty International vraagt dat minister-president Jambon de verregaande uitholling van fundamentele rechten en vrijheden in Hongarije aankaart bij premier Orbán.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!