De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Jacht op homo’s gaat onverminderd door
Mensenrechten, Discriminaties, Wereld, Holebi-rechten -

Jacht op homo’s gaat onverminderd door

donderdag 15 juli 2010 10:45
Spread the love

In een aantal landen kunnen ze al trouwen, maar in zo’n 80 landen gaat de jacht op homo’s onverminderd verder en is homoseksualiteit nog altijd strafbaar. In zowat de helft van deze landen is de wet een uitloper van de door de Britse kolonisator geïntroduceerde sodomiewetten.  Maar die wetten worden in vele landen steeds strenger, want homofobie en populisme liggen nooit ver van elkaar. In Oeganda zullen mensen die homoseksuele koppels weigeren te verklikken straks ook gevangenisstraf riskeren, indien een nieuw wetsvoorstel daaromtrent wordt goedgekeurd. Op homoseksualiteit zou dan de doodstraf komen te staan, indien één van beide partners besmet is met het aidsvirus. Robert Mugabe, de president van Zimbabwe die homo’s ooit ‘afstotelijker dan honden en zwijnen’ noemde, zegt dat er geen sprake kan zijn van een versoepeling van homowetten.

In vele voormalige kolonies is het brandmerken van homoseksualiteit als ‘een onAfrikaanse westerse invoer’ een manier voor politici geworden om hun populariteit op te krikken. Homorechtenactivisten zeggen dat niet homoseksualiteit maar politiek getinte homofobie de echte import is.

Discriminatie tegen homo’s dreigt de strijd tegen HIV/aids in het zwarte continent er niet makkelijker op te maken, wanneer homo’s ondergronds gaan en niet langer hulp voor de ziekte zullen zoeken. Maar de problematiek beperkt zich zeker niet enkel tot Afrika. In Irak is homoseksualiteit toegelaten, maar volgens Human Rights Watch zijn homo’s er blootgesteld aan kidnappings, verkrachtingen, marteling en buitengerechtelijke excecuties.  Ook in het Iran van de ayatollahs staat de doodstraf op homoseksualiteit. De president van deze Islamitische Republiek, Mahmoud Ahmadinejad, zei in 2007 nog dat er in Iran geen homoseksuelen wzijn, om later te verklaren dat ‘er misschien een aantal homo’s zijn’. In dezelfde context voegde hij er aan toe dat ‘homoseksulaiteit een verwerpelijke en mensonterende daad’ blijft. (foto)

The Economist heeft een lijst gemaakt van landen waar homo’s gevaar lopen.

Bron : The Economist / Express.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!