De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

It’s a date, de datum is bekend

It’s a date, de datum is bekend

donderdag 10 mei 2018 17:53
Spread the love




Staatssecretaris Mike Pompeo, net terug van zijn tweede reis naar Noord Korea waar hij onder andere over de terugkeer van drie Amerikaanse gevangenen had onderhandeld, heeft nog een stukje nieuws voor ons. Pompeo was in Noord Korea om voorbereidingen te treffen voor het topoverleg tussen Kim Yong Un en Donald Trump.

Die bijeenkomst staat nu in de planning voor 12 Juni en zal gehouden worden in Singapore.

“We denken dat de relatie met Noord Korea een project in aanbouw is” heeft Trump onlangs gezegd. “We zullen zien hoe het verder gaat, misschien gaat het door, misschien niet.”

“Het kan een grote gebeurtenis worden voor Noord Korea, Zuid Korea en Japan”, voegde hij er aan toe.

Kim zei onlangs dat hij de kernwapens van zijn land achter zou laten als de Verenigde Staten ermee instemden de Koreaanse oorlog te beëindigen en beloofden Noord Korea niet binnen te vallen, zei de Zuid-Koreaanse functionaris na het Noord-Zuid-Korea topoverleg in april.

Noord-Korea zou ook journalisten en experts uit de VS uitnodigen.om in Zuid-Korea te observeren wanneer Noord-Korea zijn nucleaire testlocatie in mei afsluit, zei de Zuid-Koreaanse functionaris.

Na hun ontmoeting hebben de leiders van Noord- en Zuid-Korea een overeenkomst ondertekend om de Koreaanse oorlog na 65 jaar met een vredesverdrag officieel af te sluiten, die vrede zal later dit jaar worden uitgeroepen, en te werken aan denuclearisatie van Noord Korea en een nucleair vrij Koreaans schiereiland.

Kim en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in ontmoetten elkaar in de gedemilitariseerde zone, in het grensdorp Panmunjom, en ondertekenden de ‘Panmunjom-verklaring voor vrede, welvaart en eenwording op het Koreaanse schiereiland’.

De vergadering oogstte terecht wereldwijde aandacht, het was de eerste keer dat de zittende Noord-Koreaanse leider voet op Zuid-Koreaans grondgebied had gezet sinds de Koreaanse oorlog begon. Het Koreaanse militaire conflict duurde technisch van 1950 tot 1953, maar werd afgesloten met een wapenstilstand, en niet met een vredesverdrag.

Hoewel er sprake is van vrede, bestaan er nog steeds spanningen met Noord-Korea. Zo heeft Kim onlangs gezegd dat president Trump en zijn regering opzettelijk Pyongyang provoceren, en dat potentiële vredesbesprekingen niet betekenen dat Noord-Korea tekenen van zwakte vertoont.

“Het zou niet bevorderlijk zijn voor de oplossing van het probleem als de VS de vredelievende intentie van Noord-Korea als een teken van ‘zwakte’ zou zien en druk blijft uitoefenen met militaire dreigementen,’ vertelde een Noord-Koreaanse woordvoerder aan het door de staat gerunde Korean Central News Agency.

source: KCNA, fotograph Korean Open Government License Type I: Attribution: Blue House (Republic of Korea.

take down
the paywall
steun ons nu!