De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Italiaanse strip vat opkomst geest Hitler

dinsdag 3 december 2024 14:44
Spread the love

Nachtbloem is een spannende graphic novel die op een of andere nader te beschrijven manier het echte leven invoelbaar maakt. Op aangrijpende manier maak je als kijker & lezer mee hoe tussen 1933 en 1938 de gruwelijke greep van de nationaal-socialisten knellender wordt. Een evolutie die tot de smerige oorlog en genocide van 1939-1945 zou leiden. Met de typerende “gemene wreedheid” van die nazi-aanpak. Een ideologisch kader dat Kracht op simpele manier bewonderde, en bijna aanbad.

Zoals de ontspoorde oud-soldaat, dakloze en intussen Führer dat persoonlijk aan miljoenen voordeed, na zijn passage in de Vlaamse loopgraven.  En na een slecht uitgedraaide positie als slimste jongetje in het dorpsschooltje die door zijn moeder aanbeden werd. Een man boordevol rancune en ressentiment.

In het bijzonder welmenende, gewetensvolle, kritisch en onafhankelijk denkende personen, Joodse mensen en mensen met Gay orientatie hebben het toen geweten, en hoe!

Je identificeert je als lezer met een groepje jongeren, studenten en andere, die nu eens in Italië verblijven, dan weer in Duitsland. Hun levens worden meegetrokken in de Mahlström van de geschiedenis.

Na de reeksen van Vittorio Giardino, die ik onlangs enthousiast voorstelde, die zo meesterlijk de wereld van diplomatie & spionage, en van de communisten in Praag voor en na de inval in 1968 beschrijven, heb je hier opnieuw indrukwekkend Italiaans meesterschap in stripverhalen. Met Furio en Nizzoli dus, nieuw in de winkels.

Het is duidelijk als je dit werk tot je neemt: de wereld van de stripboeken is heel wat groter geworden sinds de (verdienstelijke) werken van Willy Vandersteen, Marc Sleen, Edgard Jacobs, Hergé en Jef Nijs in de jaren vijftig en zestig. De negende Kunst, het is een medium dat blijft boeien, inspireren en verwonderen.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!