De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Israëlische sluipschutters klaar voor hulpkonvooi
Turkije, Europese Unie, Palestina, Israël, Gazastrook, Nakba, Palestijnen, Hulpkonvooi, Israëlisch leger, Vredesactivisten, Bezetting Palestina, Sluipschutters, Syrische Golanhoogten, VN-resoluties, Conventies van Genève, Mavi Marmara, Demonstranten, Gazavloot -

Israëlische sluipschutters klaar voor hulpkonvooi

zaterdag 25 juni 2011 06:31
Spread the love

Update 26/06/2011: Israël boycot opvarenden Gaza-vloot: Israël waarschuwt opvarenden van een tweede vloot die binnenkort naar de Gazastrook vaart, dat ze tien jaar lang het land niet in mogen. Dat geldt ook voor journalisten die meereizen.

Met het inzetten van Russische sluipschutters voor buitengerechtelijke executies in de Palestijnse gebieden en sluipschutter-robotten die automatisch Palestijnen doden die te dicht het hekken van de Gazastrook naderen, heeft Israël al geen te beste reputatie op dat vlak.

Dat verbeterde niet toen op 31 mei 2010 negen vredesactivisten in internationale wateren werden gedood waarbij Israël 308 kogels afvuurde op de Turkse boot Mavi Marmara.

Voormalig stafchef Gabi Ashkenazi, die getuigde voor de Turkel commissie, en andere bronnen binnen het Israëlische leger maken intussen duidelijk dat Israëlische sluipschutters extra getraind werden en paraat staan om volgende week “ingezet te worden tegen gewelddadige demonstranten” en zodoende “face-to-face confrontaties kunnen voorkomen die een groter risico inhouden voor het leven van de soldaten”.

Het Israëlische leger is helder hoe ze denkt over de hulpflotilla: “Het gaat om dezelfde terroristen als vorig jaar zoals de IHH met nauwe banden tot Hamas en andere terroristische organisaties wereldwijd. De Gazavloot vormt een bedreiging voor het dagelijks leven van Israëlische burgers.” Dus alle vormen van geweld zijn volgens Tel Aviv toegelaten om de humanitaire vloot te stoppen die de noodlijdende bevolking wil helpen in de Gazastrook.

Bij de herdenking van de Nakba op 15 mei 2011 zette Israël sluipschutters in aan zijn grenzen tegen ongewapende betogers. Minstens achttien Palestijnen werden vermoord en 400 raakten er gewond door Israëlische kogels in de Libanese stad Maroun al-Rass, op de Syrische Golanhoogten en in bezet Palestijns gebied.

Op 5 juni 2011 vielen er opnieuw 24 doden en 350 gewonden wanneer Israël schiet op Palestijnse demonstranten aan de grens met Syrië aldus de Syrische televisie.

Indien het internationaal hulpkonvooi volgende week niet ongehinderd goederen kan bezorgen aan de sinds 2007 geblokkeerde Gazastrook, heeft Israël alle legitimiteit verloren om nog een bevoorrechte partner te zijn van de Europese Unie en onze democratische instellingen.

Wie van de Arabische wereld hervormingen verwacht, kan niet toekijken dat een land in dezelfde regio halsstarrig vasthoud aan een koloniale bezetting, het negeren van VN-resoluties en Geneefse Conventies en piraterij op zee.

* Linken:

Israel Uses Russian Snipers On West Bank

Israel deploys robo-snipers on Gaza border

Robo-Snipers, “Auto Kill Zones” to “Protect” Israeli Borders

Watch: Video shows IDF preparing for next Gaza flotilla

Israel prepping to block next Gaza flotilla

Video: Gaza Flotilla Poses Danger to Israeli Civilians

 

15 mei 2011: De herdenking van Nakba is uitgedraaid op een dag van massaal Palestijns protest tegen Israël. Palestijnse demonstranten zijn in Oost-Jeruzalem voor de tweede dag op rij slaags geraakt met de Israëlische politie. Vanuit Syrië, Libanon en de Palestijnse gebieden poogden duizenden Palestijnen de grens met Israël over te steken. Het leger opende het vuur.

Aan de Libanese grens nabij de Libanese stad Maroun al-Rass vielen tien doden en 112 gewonden volgens het Libanese leger en de Libanese pers die de namen publiceerde.

Twee Palestijnen kwamen om het leven op de Westelijke Jordaanoever. Een journalist werd kritiek gewond in de stad Beit Hanoun.

Israël heeft ook tientallen Palestijnse betogers die de grens tussen de Gazastrook en Israël naderden bestookt met twee raketten en geweervuur. Daarbij vielen twee doden en 82 gewonden.

Israëlische soldaten doodden vier andere demonstranten die vanuit het Syrische dorp Majd al-Chams de door Israël bezette Golanhoogten bereikten, volgens de Syrische media. Er vielen daar 206 gewonden. In totaal: minstens 18 doden en 400 gewonden.

take down
the paywall
steun ons nu!