De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Israëlische marine vuurt op Palestijnse vissers
Midden-oosten, Palestina, Israël, Gaza, Azië, Blokkade, Bezetting, Visserij, Vissersboot -

Israëlische marine vuurt op Palestijnse vissers

woensdag 5 januari 2011 00:58
Spread the love

Gaza, dinsdag 4 januari. De marine van het Israëlische bezettingsleger heeft in de loop van de ochtend meerdere Palestijnse vissersboten beschoten voor de kust van Gaza.

Een aantal vissersboten werd beschadigd en een aantal, nog ongeïdentificeerde vissers werd gevangengenomen. Eén boot werd door zwaar zeeartilleriegeschut volledig vernield en tot zinken gebracht.

Het kelderen van de Palestijnse visserijsector

Israël hanteert de roekeloze en gevaarlijke praktijk om elk bewegend doelwit voor de kust van Gaza onder vuur te nemen, zonder zich ervan te vergewissen wat deze doelwitten zijn.

Het enige doel dat geraakt wordt door de Israëlische bezetter is de Palestijnse vissersvloot in een poging de reeds vernietigde visserijsector nog meer te kelderen.

Met grote regelmaat verhindert het Israëlisch leger het werk van Palestijnse vissers in Palestijnse wateren door deze territoriale wateren binnen te dringen en hen aan te vallen.

In de voorbije jaren werden ettelijke tientallen vissers gedood, velen verwond of gevangengenomen.

Daden van onvervalste piraterij

Naast de strenge blokkade van Gaza legde de bezetter ook een zeeblokkade op. Het is de Palestijnen niet toegestaan in of uit hun territoriale wateren te varen.

Hoewel Israël beweerde zich volledig uit Gaza terug te trekken in 2005, blijft het strikt de grenzen van Gaza controleren. In het bijzonder de territoriale wateren.

De daden van Israël worden door de Palestijnen als onvervalste piraterij beschouwd.

Ook ettelijke schepen die al voedsel naar Gaza trachtten te brengen werden ofwel aangevallen ofwel geconfisqueerd waardoor de inwoners van Gaza gedwongen worden de grimmige gevolgen van de Israëlische belegering te blijven ondergaan.

Bron: Israeli Occupation Navy capture Innocent Gaza Fishermen (The Palestine Telegraph)

Lees ook: Onderzoeksmissie naar incident met Freedom Flotilla presenteert rapport aan UNHRC

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!