De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Israëlische intellectuelen onderschrijven Palestijnse staat
Groot-Brittannië, Palestina, Israël, Frankrijk, Jeruzalem, Amerika, Kolonies, Illegale kolonies, Veiligheid, Academici, Nederzettingen, Kunstenaars, Staat, Onafhankelijk, Laureaten, 1967, Susan Rice -

Israëlische intellectuelen onderschrijven Palestijnse staat

donderdag 12 mei 2011 14:48
Spread the love

Een groep van tientallen Israëlische laureaten en andere opmerkelijke kunstenaars en academici onderschrijven de Palestijnse plannen om de onafhankelijkheid te verklaren op de grenzen van voor  1967. De ceremonie vond plaats voor de Onafhankelijkheidshall in Tel Aviv. Dit is de plaats waar de architect van de joodse staat, David Ben Gurion, de onafhankelijkheid van Israël uitriep in mei 1948.

De Israëlische actrice Hanna Maron, die een been verloor door een Palestijnse aanslag, las de tekst voor. Het document stelt dat “Het Joodse volk verscheen in het Land van Israël, waar zij hun eigenheid  vergaten. Het Palestijnse volk verscheen in de Palestijnse gebieden, waar hun een eigenheid werd opgelegd”.

De historische waarheid dat de Palestijnen, in tegenstelling tot joden, al duizenden jaren onafgebroken in Palestina wonen, werd niet vermeld. En dat de Israëlische staat werd opgericht op 78 % van het historische Palestina evenmin.

Jweekly citeert de initiatiefnemers: “Het totale einde van de bezetting is een fundamentele voorwaarde voor de bevrijding van de twee volkeren. We roepen iedereen die vrede en vrijheid wil voor alle volkeren om de verklaring van een Palestijnse staat te ondersteunen en te handelen op een wijze die de burgers van de twee staten aanspoort om vreedzame betrekkingen te handhaven op basis van de grenzen van 1967.”

Yaron Ezrahi is professor Politieke Wetenschappen aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem (al-Quds). Hij verklaart: “De onderwerping van het Palestijnse volk door Israël schaft niet alleen de vrijheid van de Palestijnse volk af, het bederft ook onze vrijheid in de staat Israël. De tekst toont de inzet van vele Israëli’s om niet langer te beslissen over de vrijheid van het naburige Palestijnse volk.”
Yehoshua Sobol, een toneelschrijver die het document ondertekende, zei: “Palestijnse onafhankelijkheid is een garantie dat er geen bi-nationale staat zal gebouwd worden op de ruïnes van de staat Israël.”

De verklaring werd afgegeven in afwachting van handelingen naar de erkenning van een Palestijnse staat binnen de Verenigde Naties in september.

Op een VN-debat over het Midden-Oosten zei Frankrijk dat de Europese naties overwegen de Palestijnse staat te erkennen. Parijs verhoogde zo de druk op de Verenigde Staten en Israël tot een nieuwe start in het Midden-Oosten vredesproces. Groot-Brittannië heeft ook aangegeven dat het de staat kan erkennen.

En de Amerikaanse ambassadeur Susan Rice versterkt de Amerikaanse oproep aan de Palestijnse leiders om terug te keren naar rechtstreekse besprekingen, bevroren sinds september vorig jaar te midden van nieuwe Israëlische bouw in de nederzettingen, die allen illegaal zijn.

“Onderhandelingen tussen de partijen blijven de enige uitweg naar een oplossing die alle problemen oplost en zal zorgen voor een soevereine staat Palestina naast een veilige Israëlische staat,” zei ze.
 

take down
the paywall
steun ons nu!