De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Israëlisch leger vermoordt Jonge Palestijn in zuidelijk Gaza
Gaza -

Israëlisch leger vermoordt Jonge Palestijn in zuidelijk Gaza

donderdag 6 januari 2011 11:35
Spread the love

Op dinsdagavond 28 december, kort na het vallen van de duisternis, werd de 19-jarige Palestijn, Hassan Mohammed Qedeh, vermoord door het Israëlisch leger in het dorp Khoza’a, ten oosten van de zuidelijke stad Khan Younis.

Het Israëlische leger claimt een verzetsstrijder uitgeschakeld te hebben, een bericht dat vervolgens door diverse media geëchood werd. Getuigen uit de buurt en familieleden spreken dit echter tegen: Hassan is gestorven als ongewapend burger.

Voor zonsondergang trok Hassan naar een stuk land dat aan zijn familie toebehoort, maar aan de grens met Israël gelegen is. Twee dagen ervoor, op 26 december, werden er twee leden van Hassans familie vermoord vanuit een Apache: Issa Abu Rok en Muhammad An-Najjar, beiden lid van de gewapende verzetsgroep al-Naser Salah ad-Din. Volgens zijn broer, Ahmed Qedeh, wou Hassan het gebied uitpluizen waar zijn familieleden omgekomen waren. Beide mannen waren reeds begraven, maar de lijken waren dusdanig veminkt dat ze onherkenbaar waren; de explosie reet hun lichamen uiteen.

Een sluipschutter schoot Hassan eerst in het been vanuit een militaire jeep, die langs de grens opgesteld was. “Hassan poogde zichzelf te verzorgen, terwijl het Israëlisch leger hem twee uur lang liet bloeden en zijn vrienden en zelfs nooddiensten verhinderde te naderen. Vervolgens schoten ze munitie vanuit een tank, wat hem onthoofdde”, legt zijn broer Ahmed uit. “Het gebied waar ze mijn broer vermoord hebben is vlak, zonder enig obstakel dat hun zicht zou kunnen verhinderen. De soldaten moeten duidelijk gezien hebben dat Hassan een burger was, zonder wapens, en toch schoten ze hem neer.”

Volgens Ahmed poogden vijf vrienden van Hassan hem diverse keren ter hulp te snellen, maar werden ze iedere keer zwaar onder vuur genomen, waardoor ze niet anders konden dan afstand houden. Uiteindelijk werd een gasbom op hen afgevuurd die hen het bewustzijn deed verliezen.

Volgens de statistieken van de Verenigde Naties zijn er dit jaar 59 Palestijnen vermoord in Gaza door het Israëlisch leger, waarvan 24 burgers. Het aantal gewonden ligt echter tien keer hoger en klokt af op 220. De laatste weken staat de teller echter geen dag stil.

 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!