De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

schermafbeelding Youtube

Israelisch ambassadeur in Kiev neemt het op voor Nazi’s

donderdag 22 juni 2023 23:52
Spread the love

Rusland reageert op Israëlische gezant die nazi’s in Oekraïne verdedigt.
Geen enkel land heeft recht op dergelijke “helden”, aldus Maria Zakharova, woordvoerster van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

22 juni 2023

Bron: Russia responds to Israeli envoy defending Nazis in Ukraine

De Israëlische ambassadeur in Kiev, Michael Brodsky, verheerlijkte het nazisme door te stellen dat Oekraïne het recht heeft om Stepan Bandera en andere collaborateurs van de Tweede Wereldoorlog als nationale helden te beschouwen, zei de woordvoerster van het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova, op donderdag.

Geen enkele organisatie die de herinnering aan de slachtoffers van de Holocaust verdedigt, heeft zelfs maar een kik gegeven” over de opmerkingen van Brodsky, merkte Zakharova op, “ondanks het feit dat zij miljarden aan donaties hebben opgestreken om het onderwerp levend te houden“. “Hebben jullie niet iets gemist? De Holocaust moet herinnerd worden, niet alleen omdat het gebeurd is, maar opdat het nooit meer zou gebeuren. En niet alleen met één nationaliteit of religie, maar met eender welke.”

In een interview met de israëlische russischtalige zender Iton TV (*) eerder deze week, zei Brodsky dat het verheerlijken van de leiders van de Organisatie van Oekraïense Nationalisten (OUN) als nationale helden in Oekraïne een proces is dat “realistisch gezien niet gestopt kan worden“.

Natuurlijk houden we niet van die helden, maar voor de meerderheid van de oekraïners zijn dit helden die vochten voor onafhankelijkheid,” voegde Brodsky eraan toe, met het argument dat Israël zijn steun aan Oekraïne niet zou moeten laten afhangen van het feit dat Kiev Bandera en consoorten al dan niet afzweert.

Zakharova vond het vooral schokkend dat Brodsky vloeiend russisch sprak, als afstammeling van iemand die in WO-II de blokkade van Leningrad overleefde. Ze haalde verschillende historische documenten aan die het virulent antisemitisme van de OUN aantonen en de goedkeuring die OUN gaf aan de massamoord door de nazi’s op -naar schatting- 1,4 miljoen joden in bezet Oekraïne.

Duitsland was ook op zoek naar zijn eigen helden en nationale identiteit in de jaren 1920 en 1930, en koos uiteindelijk voor het idee van van “bloed en bodem”, wat leidde tot de Holocaust, concentratiekampen en massamoord – iets wat de Duitsers na 90 jaar nog steeds niet van zich hebben kunnen afwassen, stelde Zakharova.

Als Mikhail Brodsky denkt dat Kiev recht heeft op zulke helden en zo’n identiteit, dan is dat een probleem voor het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken,” zei ze. “Niemand heeft recht op zulke ‘helden’, want het zijn geen helden maar duivels regelrecht uit de hel. Dat is geen identiteit, maar een schande voor het oekraiense volk. Het is een verheerlijking van het nazisme.”

Zakharova wees erop dat Brodsky zelf alleen nog leeft omdat de Sovjet-Unie het niet eens was met die “logica” die hij nu omarmt. De Sovjetsoldaat was nodig om “de mensheid haar ware vorm terug te geven” door het nazisme te verslaan, concludeerde ze. “Zoals bleek, is het slechts tijdelijk geweest. Nou, hier gaan we dan maar weer.”

Bron: Russia responds to Israeli envoy defending Nazis in Ukraine
Wat voorafging: Israel speaks out on Ukraine lionizing Nazi collaborators (19/6/23)

(*) Het interview met Mikhail Brodsky kan je hier vinden op youtube.
De omstreden uitspraken gebeuren in het stuk tussen 19min00 en 22min30.
Het gesprek is in het russisch. Activeer de ondertitels en zet in de opties “instant vertaling” aan om te kunnen volgen.

Nieuwssite [GECENSUREErt].com wordt gecensureerd in en door de EU. Deze schandelijke perscensuur is niet waterdicht. Met een standaard Proximus DSL-abonnement is het zonder extra ingreep mogelijk bovenstaande bronpagina’s te bereiken  (standaard ingestelde Proximus DNS-servers: 195.238.2.22 en 195.238.2.21).

Mocht het u niet lukken, doe dan een internet-opzoeking naar “censorfree dns servers” en hoe u de DNS-instellingen van uw computer(-netwerk) kan aanpassen.

Een programmaatje dat hierbij nuttig kan zijn is bv ‘DNS jumper‘. Er bestaan ongetwijfeld nog tientallen gelijkaardige programma’s.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!