De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Is President Macron een neokoloniaal?

Is President Macron een neokoloniaal?

dinsdag 13 oktober 2020 03:57
Spread the love

De FranceAfrique staat nog recht en in Libanon toonde Macron al ‘sa vielle splendeur’. De krant La Libération, noemde Macron in een cartoon een neokoloniaal. Het mag wel gezegd worden, Macron is zeer actief op Buitenlandse Zaken.

Het wordt de wereldburgers wel vaker verweten ; ‘too much travelling and no time for domestic policies’. Daarop reageerden de gele hesjes dan ook, hun jonge President Macron is te veel in het buitenland en het land is ziek. Frankrijk loopt voor geen meter en de opgekuiste ‘Rassemblement National’ staat aan de poorten van het Elysée.

Ondertussen is Macron bezig met zijn internationale carrière. Laat ons eerlijk zijn, het zal ze een nieuwe Republiek kosten voor hij weg is, hij zit comfortabel in het zadel. Le Pen wint nooit in een tweede ronde. Toch verdient de fransman meer, omdat zij het sterkste leger van Europa hebben.

Misschien vergeten we al snel dat Duitsland geen krachtig leger heeft en dat Frankrijk militaire de baas is in Europa. Daarmee dat het al jaren eist om een Europees leger in te voeren. Is daardoor de President van Frankrijk de ongeschreven commissaris van Defensie van Europa. Terwijl de Duitse Bondskanselier meer bemiddelt en betere relaties onderhoudt met het buitenland, moet Frankrijk het vuile werk op knappen.

Het eerste wat Macron dan ook deed wan een ‘Tour in Africa’, waar hij verdacht lang weg bleef. Andere Presidenten hadden dit veel sneller afgerond, maar Macron verdween even van de radar. Hij had namelijk ingezet op zijn Afrikaansbeleid door de Algerijnen te erkennen in hun dekolonisatie en door ‘Afrikaanse Tirailleurs’ nog eens in de bloemmeetjes te zetten. Toch zijn zij vaak de oorsprong geweest van de problemen na de onafhankelijkheid door militaire regimes te installeren na de grote leiders van het Panafrikanisme. De banden tussen Frankrijk en de Afrikaanse dictators zijn legio, dat heet ‘La FranceAfrique’.

Toch was het echt duidelijk dat Macron als een verlosser Beirut binnenkwam, hij stelde zich ook zo voor als een verlosser van de Christelijke gemeenschap, hij wilde actiever worden binnen de staat Libanon. En Frankrijk weer het protectoraat laten oprichten?

We mogen niet vergeten dat Frankrijk nog het Légion d’Orient heeft (waarvan veel Armenen deeluitmaakten om het Ottomaanse rijk ten val te brengen), een soort vreemdelingen legioen, dat in het Midden-oosten multi-inzetbaar is. Het is een leger uit de Eerste Wereld Oorlog en een bataljon uit de Tweede Wereld Oorlog, als tegenspraak tegen het Islamistenleger van Turkije in de Kaukasus inzet. Weten we eigenlijk al van wie dat leger is, omdat er veel berichten zijn. In ieder geval, Macron is in een periode van reactie, na een periode van opbouw…

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!