De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Is operatie ‘Car Wash’ Argentinië begonnen

maandag 29 augustus 2022 04:07
Spread the love

Het lijkt uit een handleiding te komen. De laatste jaren werden er verschillende progressieve politici in Latijns-Amerika op kant geschoven door juridisch getouwtrek. De beschuldigingen van corruptie kwamen langs overal tegen Lula, Dilma, … en nu Cristina Fernández de Kirchner ex-president van Argentinië tussen 2007-2015.

Het zou gaan om 51 tenders voor bouwcontracten die zijn uitgeschreven aan vrienden van Cristina in haar regeerperiode. Ze zou hiermee in totaal 1 miljard euro van de staatskas hebben verduisterd.

Toen het nieuws naar buitenkwam, vijf dagen geleden, werden haar huis en bezittingen beschadigd. Hierop volgden manifestaties over heel het land om haar te verdedigen. Hierbij kwam het tot rellen waarbij er 14 politieagenten gewond raakten. Er werden veel voetbalsupporters gezien en leden van de jongerenbeweging van het Peronisme.

Ondertussen is Cristina 69 jaar oud dat wil zeggen dat ze voor politieke misdrijven niet meer naar de gevangenis moet gaan na haar 70ste en dat ze eerder thuis zal moeten blijven met een enkelband.

Toch past dit weer in een continentaalkader om progressieve politici uit de weg te ruimen. Brazilië heeft het bewezen, had Lula aan de macht gekomen dan was er nooit sprake geweest van Bolsonaro. Cristina heeft het in haar om de verkiezingen op een vlotte manier te winnen zoals Lula.

Het was trouwens de politie van de Laretta of de regeringschef van Buenos Aires die de politie op de pro-Cristina betogers afstuurde. Hierachter zitten de rechtse krachten van Buenos Aires met als leider ex-president Mauricio Macri (2015-19). Fernández, huidig president, maar geen familie van Cristina, is uitzonderlijk bezorgd om Cristina en blijft geloven in haar onschuld.

Het lijkt allemaal op een schaduwvertoning, iets dat we zo vaak zagen in dit continent, misschien is het een uiting dat de rechterlijke macht veel te zwak staat in die landen en dat de politiek hier gebruik van kan maken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!