De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Is er eindelijk tijd om de echte problemen van Libië aan te pakken?
NAVO, Libië, Africom -

Is er eindelijk tijd om de echte problemen van Libië aan te pakken?

maandag 22 augustus 2011 23:49
Spread the love

De Navo trekt alle registers open in Libië. Tripoli ligt al meer dan 3 dagen onder vuur. Luchtbombardementen en helikopters werden losgelaten op een stad van 1.600.000 inwoners, en dit enkel en alleen om burgers te redden.

Sinds zondagavond zijn er ook gevechten tussen de rebellen en het Libische leger uitgebroken. 90 % van Tripoli zou onder controle staan van de rebellen. Wat gedurende 5 maanden niet lukte, lijkt in een weekend afgehandeld.

Back to business, kan je ze in Parijs, Londen, Washington en Brussel horen denken. Stilaan wordt er over de echte problemen van Libië gesproken. De Libische oliemaatschappij liet al weten dat de samenwerking met de Westerse oliebedrijven heropgestart kan worden. Deze laatsten zien dit wel zitten. En misschien kan er ook wel een oplossing gevonden worden voor de uranium en goud-ontginning. Ook het grote gebrek aan een Amerikaanse militaire basis kan stap voor stap opgelost worden door AFRICOM – tot op vandaag gevestigd in Stuttgart – in Libië in te plannen.

Een ander probleem situeert zich in de publieke sector. Zo is water, elektriciteit, onderwijs, gezondheidszorg nagenoeg gratis in Libië. Eindelijk kan de zoektocht naar privé-nutsbedrijven starten die hier een mouw aan kunnen passen. Op korte termijn kunnen ook de financiële problemen opgelost worden. De geblokkeerde miljarden kunnen eindelijk vrijgegeven worden, zodat de Libiërs de kosten voor hun bevrijding aan de NAVO kunnen terugbetalen. De grote goudvoorraden van Libië kunnen gebruikt worden om enkele financiële putten te dempen waarna de leningen die Libië ongetwijfeld nodig heeft door het IMF en/of de Wereldbank zullen verstrekt worden.

En het ziet er niet naar uit dat de generositeit van de NAVO zich beperkt tot Libië. Minister De Crem zei deze morgen op Radio1 dat de Belgische F-16’s aan de NAVO aanval op Libië deelnemen om de revolutionaire situatie in Noord-Afrika te stabiliseren. Met een beetje geluk kunnen Tunesië en Egypte dus ook nog hun graantje mee pikken en op de goede weg geholpen worden. En wie weet, is er nog wel een Afrikaans of Arabisch land te vinden dat gekoloniseerd wil worden. Niet?

take down
the paywall
steun ons nu!