De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Is dit nummer vier?
Griekenland, Elektriciteit, Kreditcrisis, Besmetting, Cyprus, Ontploffing -

Is dit nummer vier?

donderdag 28 juli 2011 14:32
Spread the love

Wordt Cyprus het vierde land uit de eurozone dat een beroep moet doen op financiële hulp uit het Europese noodfonds EFSF? De kans is niet gering, nu kredietbeoordelaar Moody’s de kredietwaardigheid van het eiland heeft verlaagd van A2 naar Baa1. Dat is slechts twee niveaus boven de rommelstatus. Volgens het ratingbureau doet de blootstelling van de Cypriotische banken aan Griekenland vragen rijzen over de terugbetalingscapaciteit van het eiland.

Volgens vertegenwoordigers van de EU zijn er nog geen speciale onderhandelingen met Nicosia aan de gang al wordt de situatie op de voet gevolgd. Cypriotische banken zijn bij de grootste houders van Grieks staatspapier. De Bank of Cyprus is voor 2,4 miljard euro blootgesteld aan Griekenland, de Marfin Popular Bank voor 3,4 miljard euro.

Nicosia moest gisteren 10,18% intrest beloven op Cypriotische obligaties met een looptermijn van 10 jaar. Dat is een pak meer dan wat landen als Ierland en Portugal tot een bail-out verplichtte.

In een poging om het tij te keren heeft de Cypriotische president Demetris Christofias het ontslag van zijn volledige kabinet geëist. Dat verzoek komt in de nasleep van de explosie van de grootste elektriciteitscentrale van het land die twee weken geleden aan dertien mensen het leven kostte en een energiecrisis veroorzaakte. Ook de economische gevolgen zijn niet gering: Moody’s voorspelt dat het eiland dit jaar geen economische groei zal realiseren. Cyprus is sinds 2004 lid van de Europese Unie.

Bron : Financial Times / Express.be

take down
the paywall
steun ons nu!