De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Is de Tunesische overheid aan het zwichten?

woensdag 12 januari 2011 15:46
Spread the love

Video: Vakbondsmanifestatie te Sfax, woensdag 12/01/2011

Of is het een schijnmanoeuvre? De Tunesische Eerste Minister Mohamed Ghannouchi, heeft de vrijlating aangekondigd van iedereen die gearresteerd werd sinds het begin van de ‘broodrellen’ in het land, samen met het ontslag van de minister van Binnenlandse Zaken Rafik Belhaj Kacem. 

Het gebaar

De Tunesische regering heeft woensdag aangekondigd iedereen vrij te laten die gearresteerd werden tijdens de demonstraties in reactie op de moordende sociale onrusten die het land dooreenschudden.

Ook werd het leger voor het eerst ingezet in Tunis en een populaire buitenwijk van de hoofdstad. Dit na de eerste schermutselingen, dinsdagavond, aan de rand rond Tunis tijdens een maand van crisis. Deze crisis die tientallen doden heeft gemaakt, mondde uit in een strijd tegen een twintig jaar oud autoritair bewind.

Premier Mohamed Ghannouchi maakte tijdens een persconferentie het ontslag van minister van Binnenlandse Zaken Rafik Belhaj Kacem, als verantwoordelijke voor het ultragewelddadige politieoptreden tegen de massa’s demonstranten, en de vrijlating van alle gedetineerden bekend.

“Excellent! 😀 RT Ministre de l’intérieur renvoyé , 1 emploi de créé, reste 299 999 #sidibouzid” (Tweet)

Hij kondigde ook de oprichting van een commissie aan die de corruptie moet onderzoeken die aan de kaak wordt gesteld door de oppositie en talrijke NGO’s.

“We hebben besloten een onderzoekscommissie op te richten om de kwestie van corruptie te onderzoek,” zei hij.

Deze regeringsbeslissing werd op Twitter meteen met veel cynisme onthaald. Net als het voornemen van president Ben Ali, op maandag, dat hij tussen 2011 en 2012 driehonderdduizend jobs zal creëren. Hetgeen door de protestbewegingen evenmin ernstig genomen wordt omdat het onrealistisch is.

Avondklok en militaire aanwezigheid, Tunis bezette stad

Gewapende soldaten, vrachtwagens, jeeps en gepantserde voertuigen namen in Tunis op verschillende plaatsen posities in. Net als in andere steden van het land.

Verder houden grote versterkingen van politie en speciale eenheden, twee bewapende voertuigen en militairen de wacht op het plein tussen de Avenue de France en de Avenue Habib Bourguiba, tegenover de Franse ambassade en de grote kathedraal van Tunis.

Militaire versterkingen zijn ook zichtbaar rond het radio- en televisiestation.

Het leger heeft positie ingenomen in het stadscentrum en aan de ingang van het populaire kwartier Ettadhamen (Solidariteit), een buitenwijk waar jongeren en politie dinsdagavond slaags raakten. Het was de eerste maal dat er zich geweld voordeed in de buurt van Tunis. Het epicentrum van de protestbeweging bevindt zich namelijk meer in het centrum van het land.

Ondertussen vonden er nog steeds zware confrontaties plaats tussen manifestanten en ordetroepen in de hoofdstad en vonden er demonstraties plaats in verschillende steden van het land waarbij alweer doden vielen. Zoals Dr.Hatem Bettahar van de faculteit van Gabes die neergeschoten werd in Douz. 

Dat de beslissing van de Tunesische overheid verre van consequent is, bleek woensdag reeds uit de arrestaties van meerdere mensen. Onder andere Hamma Hammami, voormalig directeur van de door de overheid verboden krant Al Badil (Alternatieven) en woordvoerder van de Tunesische Communistische Arbeiderspartij, werd woensdagochtend bij hem thuis opgepakt.

In Tunis werd een avondklok opgelegd van 20:00u ‘s avonds tot 5:30u ‘s ochtends.

Bronnen:

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!