De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Raoul Hedebouw en Peter Mertens van PVDA.

Is de PVDA een extremistische partij?

woensdag 29 mei 2019 10:46
Spread the love

Zelfs na deze verkiezingsoverwinning, waarbij de PVDA in de Kamer stijgt van 2 naar 12 zetels en in alle parlementen van dit land van 8 naar 42 verkozenen, wordt ze in de mainstream media nog steeds neergezet als een links-extremistische partij. Is dat zo? Laat ons dat toetsen aan de concrete eisen van haar verkiezingsprogramma.

1. Opkomen voor ‘zonder geld naar de huisarts’ want gezondheidszorg is een basisrecht, is dat extremistisch?

2. Opkomen voor afschaffing van de ereloonsupplementen, die maken dat mensen ziek naar het ziekenhuis gaan en er arm buiten komen, is dat extremistisch?

3. Opkomen voor het kraken van de woekerprijzen voor geneesmiddelen via het kiwimodel, is dat extremistisch?

4. Opkomen voor een rustpensioen vanaf 65 jaar en vroeger voor de mensen die op zijn, is dat extremistisch?

5. Opkomen voor een minimum wettelijk pensioen van 1500 euro per maand om de oude dag voor ieder leefbaar te maken, is dat extremistisch?

6. Opkomen voor 6 procent i.p.v. 21 procent BTW op energie, want dat is geen luxeproduct, is dat extremistisch?

7. Opkomen voor goed en gratis openbaar vervoer, want dat is sociaal en goed voor het milieu, is dat extremistisch?

8. Opkomen voor gezonde warme maaltijden op school, want het is mensonwaardig als kinderen in armoede met een lege brooddoos naar school gaan, is dat extremistisch?

9. Opkomen voor gelijke rechten en tegen iedere discriminatie, is dat extremistisch?

10. Opkomen voor eerlijke belastingen van multinationals en multimiljonairs, want het is niet normaal dat de poetsvrouw meer belastingen betaalt dan de CEO van een multinational, is dat extremistisch?

Weet je wat wél extremistisch is?

1. Dat diegenen die stemmen om ons langer te doen werken zelf op hun 55 op pensioen kunnen met 4.500 euro per maand in hun pocket, dat is extremistisch.

2. Dat parlementsleden stemmen om de jacht op langdurig zieken in te zetten, terwijl zij zelf onbeperkt ziekteverlof mogen nemen met volledig behoud van hun riante wedde van 7.000 euro per maand, dat is extremistisch.

3. Dat diegenen die stemmen om de patroons de toelating te geven om langdurig zieken zonder ontslagvergoeding op straat te mogen zetten, zelf een afscheidspremie van 100.000 en meer euro opstrijken als ze bovendien zelf ontslag nemen uit regering of uit parlement, dat is extremistisch.

4. Dat de familie van Albert Frère op de jaarlijkse winst van hun vennootschap van 1,6 miljard euro nul euro belastingen betaalt en bij het overlijden van Albert de kinderen zijn persoonlijk fortuin van 6,2 miljard euro erven zonder één euro erfenisbelasting te betalen, dat is extremisme.

5. Dat de EU België veroordeelt voor een onterecht belastingvoordeel van 700 miljoen euro aan een handvol multinationals en dat de minister van financiën Van Overdveldt (N-VA) dan zegt: ‘ik zal er alles aan doen om dat geld niet te moeten terugvorderen’, dat is extremistisch.

6. Dat tegelijkertijd Bart De Wever durft te beweren dat ‘er alleen nog in de sociale zekerheid geld te rapen valt’, dat is extremistisch.

7. Dat Maggie De Block de ziekteverzekering laat plunderen door Big Pharma via geheime prijsafspraken waarbij voor levensreddende geneesmiddelen tienduizenden tot honderdduizenden euro’s per behandeling wordt betaald, voor producten die amper een paar honderd euro kosten om ze te maken en het onderzoek grotendeels door publieke gelden is gefinancierd, dat is extremistisch.

8. Dat 1.000 grote Belgische bedrijven op één jaar tijd 216 miljard euro op een belastingparadijs konden parkeren met de hulp van de minister van financiën, dat is extremistisch.

9. Dat een neonazi die medeverantwoordelijk is voor het verspreiden van 60.000 racistische, homofobe, antisemitische en vrouwvijandige haatboodschappen, daarvoor gerechtelijk wordt vervolgd en daarover op Trumpiaanse wijze kan blijven liegen, verkozen wordt in het Belgisch parlement, dat is extremistisch.

10. Dat Theo Franken, die toetert en tweet als hij maar haat en verdeeldheid kan zaaien, zijn nauwe kring en partijgenoten helpt om een maffianetwerk voor humanitaire visa op te zetten, dat is extremistisch.

 

PVDA is consequent links en fenomenaal sociaal, en daar is niets extremistisch aan.

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!