De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Is de capitulatie van het Oekraïense leger nabij?

Is de capitulatie van het Oekraïense leger nabij?

zondag 7 juli 2024 21:12
Spread the love

De Amerikaanse defensiespecialist Stephen Bryen titelde in zijn blog van 1 juli: “De oorlog in Oekraïne zal eindigen met een capitulatie. Er zullen geen onderhandelingen zijn met Zelenski.” Wat maakt een onderhandelde oplossing onmogelijk?

Er zijn, zo argumenteert Bryen, drie sterke krachten die Zelenski van de onderhandelingstafel weghouden. “De belangrijkste is dat de voornaamste Angelsaksische spelers in de NAVO, namelijk de VS en het VK, sterk gekant zijn tegen onderhandelingen met Rusland. De VS hebben alles gedaan wat ze konden, met gebruik van sancties en diplomatieke maatregelen, om elke dialoog met Rusland over eender welk onderwerp (behalve het uitwisselen van gevangenen) te voorkomen.

De tweede is de Oekraïense wetgeving, mee gecreëerd door Zelenski, die onderhandelingen met Rusland verbiedt. “De Verkhovna Rada, het Oekraïense parlement, zou die wetgeving in een nanoseconde kunnen herroepen als Zelenski daar zou om vragen, maar dat zal hij niet doen. Zelenski heeft volledige controle over het Oekraïense parlement, hij heeft oppositionele politici gearresteerd of verbannen, en hij controleert de pers en andere media. Zelenski’s ijzeren vuist betekent dat hijzelf geen directe onderhandelingen zal toestaan.

De derde kracht die in het spel is, wordt gevormd door de harde rechtse nationalisten, in het bijzonder die van de neo-nazistische Azovbrigade, die druk uitoefenen. Hun invloed en macht is te zien in het ontslag van de commandant van de strijdmacht van Kiev in het gebied van Kharkov, luitenant-generaal Yuri Sodol, die volgens deze hardliners niet voldeed. Het resultaat is dat Kiev er nog slechter voorstaat aan de frontlijn, met verliezen tot 2000 doden en gewonden op sommige dagen.

Rusland zegt dat Zelenski geen gesprekspartner is, want zijn ambtstermijn als president is afgelopen. Stephen Bryen meent dat de Russen de toestand op het slagveld zo inschatten dat het Oekraïense leger binnenkort instort of capituleert. Er zou dan een vervanging nodig zijn aan de politieke top van Oekraïne, en volgens Bryen zou Rusland zelf militaire gesprekspartners aan Oekraïense kant kunnen selecteren.

Als het Oekraïense leger zich overgeeft en er een overeenkomst komt met een wisselregering zou verdere NAVO-betrokkenheid in het conflict onmogelijk zijn. “Dat zou uiteindelijk de deur kunnen openen voor een veiligheidsdialoog tussen de NAVO en Rusland zodra de NAVO verwerkt heeft wat er gebeurd is en waarom. Ongelukkig genoeg is de NAVO opschepen met gewezen politieke leiders zoals Marc Rutte geen goed voorteken voor de toekomst van de alliantie. De kernboodschap voor de NAVO is dat als de Russen winnen in Oekraïne – en dat lijkt steeds waarschijnlijker – de NAVO zijn expansie moet stoppen en moet uitkijken naar een stabielere overeenkomst met Rusland in Europa.

Stephen Bryen, Weapons and Security, 1 juli 2024.

Ukraine War Will End in Surrender – by Stephen Bryen (substack.com)

Ukraine war will end in surrender

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!