De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Irma in de Dominicaanse Republiek

Irma in de Dominicaanse Republiek

donderdag 7 september 2017 18:14
Spread the loveSource: Bron NWS National Hurricane Center

La Romana, Dominicaanse Republiek, 12:05

Het land bereidt zich al een paar dagen voor op de komst van Irma. Bomen die op omvallen staan worden op het laatste moment nog omgehakt, de deuren en ramen van glas worden afgeplakt met tape om te voorkomen dat splinters rond gaan vliegen als het glas de harde wind niet meer kan weerstaan.
Vooral het boodschappen doen was een enerverende bezigheid. Gisteren toch maar even ingeslagen voor ongeveer een week. Het was geweldig druk in de supermarkt. De bewoners van dit eiland, zowel Dominicanen als Haïtianen, houden er van dingen tot het laatste moment uit te stellen. Dus gaan ze ook allemaal tegelijk boodschappen doen. Ondertussen doe ik al lekker mee met die vreemde gewoonte.We hebben natuurlijk al eerder drinkwater ingeslagen, drie twintig liter potten vol. Een watertoren kennen we hier ook niet, dus de tank op het dak wordt ook nog even volgepompt, maar leidingwater is hier geen drinkwater.

Op de eilanden om ons heen is de situatie rampzalig te noemen. Het Franse deel van St. Maarten heeft acht doden te betreuren en ongeveer 90% van de woningen zijn onbewoonbaar. De gegevens over het Nederlandse deel zijn nog steeds niet binnen!
De toch al opgezwollen rivieren zorgen zoals gewoonlijk dat gemeenschappen niet meer te bereiken zijn en ondanks de moderne netwerken voor mobiele telefonie op de eilanden zijn veel mensen niet bereikbaar per telefoon. Iedereen belt dan ook veel, en dat zorgt dan weer voor congestie van de netwerken.

St Maarten is er erger aan toe dan de Dominicaanse Republiek, tenminste volgens de berichten hier, maar zelfs Rutte heeft geen idee wat daar aan de hand is. Hier in de Dominicaanse Republiek duurt het altijd wat langer voordat het aantal doden en gewonden geteld wordt maar er worden een groot aantal mensen geëvacueerd, onder andere toeristen en bewoners van Punta Cana. Dat is een stukje van de kust waar veel toerisme is. Hier in La Romana is veel regen gevallen, maar het water blijft niet staan. Irma is nu boven ons hoofd en het is even rustig.

take down
the paywall
steun ons nu!