De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Iran gebruikt geweld tegen betogers; één dode in Teheran
Midden-oosten, Egypte, Iran, Teheran, Solidariteit, Protestacties, Tunesië -

Iran gebruikt geweld tegen betogers; één dode in Teheran

dinsdag 15 februari 2011 13:31
Spread the love

Duizenden Iraanse betogers botsten gisteren in Teheran met leden van de oproerpolitie in wat de grootste ongeregeldheden lijken te zijn sinds het neerslaan van de revolte die volgde op de vervalste presidentsverkiezingen van 2009. De betogers wilden hun solidariteit betuigen met Egypte en Tunesië. Ze scandeerden daarbij leuzen als ‘Dood aan de dictator’, waarmee ze Mahmoud Ahmadinejad bedoelden, ‘We zijn allen samen’ en ‘Stop de Taliban in Kaïro en Teheran’.

http://www.nytimes.com/2011/02/15/world/middleeast/15iran.html?_r=2&partner=rss&emc=rss

De toegang tot de oppositieleiders werd ondertussen beperkt. De telefoonlijn van Mir Hossein Moussavi werd afgesloten en de toegang to zijn huis geblokkeerd. Journalisten kregen geen toelating om de betoging te verslaan; een maatregel die een laatste keer in 2009 was uitgevaardigd. De oproerpolitie was uitgerust met paintballwapens en schoot ook met traangas op de betogers.

De demonstranten wilden met hun actie Irans dubbele standaard hekelen. ‘De Iraanse regering heeft haar steun betuigd aan de revolte in Egypte, maar door de eigen mensen niet te laten betogen, verliest het regime elke credibiliteit,’ aldus een oppositieleider. De machtshebbers leken wel te zijn verrast door de omvang van de protesten. Ook in de centraal-Iraanse stad Isfahan zijn ongeregeldheden gemeld.

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2011/02/14/AR2011021400848.html?hpid=topnews

Het persagentschap Reuters meldt ondertussen dat één betoger zou zijn doodgeschoten. Volgens het semi-officiële peragentschap Farsi zou het gaan om ‘een subversief element’.

http://www.reuters.com/article/2011/02/14/us-iran-opposition-idUSTRE71D1RT20110214

Bron :

Express.be / The New York Times / The  Washington Post / Reuters /

take down
the paywall
steun ons nu!