De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Irakees artiest in gevangenschap in detentiecentrum Rotterdam exposeert bij Globe Aroma in Brussel

donderdag 20 januari 2011 12:01
Spread the love

Irakees kunstschilder Samir Hadi Al Zahawi, ontdekte het kunstatelier van Globe Aroma in Brussel begin november 2010. Na bijna 2 jaar niet meer geschilderd te hebben, ging hij enthousiast aan de slag en werkte bijna dagelijks tot hij op 14 december werd opgesloten in het gesloten centrum voor illegalen te Vottem (België). Ondertussen is hij reeds overgebracht naar Nederland, waar hij 2 jaar geleden een asielaanvraag indiende, zonder succes en zit hij gevangen in het detentiecentrum voor asielzoekers in Rotterdam, waar men zijn gsm heeft afgepakt!

Tijdens het twee weken durende verblijf van Samir Hadi Al Zahawi in Vottem, was het nog mogelijk om telefonisch contact te onderhouden. Dit recht blijkt in het detentiecentrum van Rotterdam niet te bestaan. Alleen hijzelf heeft het recht om te telefoneren naar buiten en hoeveel keer per dag of hoeveel dat kost, dat is erg onduidelijk. Wij staan als organisatie totaal machteloos tegenover deze situatie en begrijpen niet hoe een land als Nederland Irakese vluchtelingen uit Bagdad kan terugsturen. De expo die gepland was samen met Samir gaat door zoals voorzien op 21 januari 2011 en het betekent een hart onder de riem van de kunstenaar dat zijn schilderijen in Brussel veilig zijn en tentoongesteld worden. Daarnaast hopen we dat extra persaandacht voor zijn situatie als Irakees kunstenaar hem ook juridisch kan verder helpen.

Samir Hadi Al Zahawi werd geboren op 1 augustus 1976 te Bagdad. Hij behaalde zijn diploma beeldende kunst aan het Instituut voor Schone Kunsten van Bagdad, waar hij zelf doceerde van 2003 tot 2005. Hij was erg actief in de hedendaagse beeldende kunstscène in Irak, onder andere door zijn lidmaatschap bij de Irakese Vereniging voor Schone Kunsten en van de Nationale Kunstenvereniging.

Zijn schilderijen, zijn een uitdrukking van z’n emoties, van onuitgesproken lijden omwille van de situatie in zijn land. De manier waarop hij omgaat met kleur en licht spreekt tot ieders verbeelding. In 2008 vluchtte hij weg uit Irak richting Europa. Het is pas in november 2010 dat hij terug begon te schilderen bij Globe Aroma. Op amper twee maanden tijd, creëerde hij verscheidene werken, maar dit werd bruusk afgebroken op 14 december toen hij werd opgesloten in het gesloten centrum te Vottem (België).

Globe Aroma nodigt iedereen uit op de vernissage van de tentoonstelling van het werk van Samir, als steunbetuiging voor zijn huidige situatie en die van vele andere vluchtelingen die in onmenswaardige omstandigheden worden opgesloten in België, Nederland en andere Europese landen.
vrijdag 21 januari 2011 om 18:00 in het atelier van Globe Aroma, Cellebroersstraat 16, 1000 Brussel, België

De tentoonstelling loopt tot en met 8 maart 2011, maandag-vrijdag / 9:00–17:00 / en na afspraak.

Globe Aroma is een Brusselse, sociaal-artistieke organisatie, die enerzijds werk- en ontmoetingsruimte biedt aan artiesten zonder papieren en anderzijds sociaal-artistieke projecten opzet met de grote groep nieuwkomers in België onder een steeds wisselende artistieke leiding. Zo werd in 2009 het project ‘De Tafel Keuken’ en ‘Made in Belgium’ gerealiseerd onder leiding van Ernst Maréchal en in 2010 werd de expo en documentaire film ‘home and away’ gecreëerd met een groep ‘hedendaagse nomaden’ door Ann Van de Vyvere.

De expo van Samir kadert binnen de werk-en ontmoetingsruimte van Globe Aroma, waar de kans geboden wordt aan nieuwkomers-kunstenaars in Brussel om hun werk tentoon te stellen.
 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!