De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

IPHU Dakar – Dag 1 – The People’s Charter for Health
WSF, Dakar, IPHU, Peoples Health Movement -

IPHU Dakar – Dag 1 – The People’s Charter for Health

dinsdag 1 februari 2011 14:11
Spread the love

De eerste dag van deze International People’s Health University (IPHU) zit erop. We zijn met zo’n 50 deelnemers en een tiental organisatoren en lesgevers neergestreken in Dakar, Senegal. De deelnemers komen uit heel Afrika, maar ook uit Brazilië, Italië en Haïti. In totaal zijn we met 23 nationaliteiten en alles gebeurt in twee talen: Frans en Engels.

Voor mij is het niet de eerste keer dat ik (enkele dagen) IPHU meepik want deze lessenreeks voor gezondheidsactivisten wordt regelmatig gegeven, telkens in een ander land. Vorig jaar gaf Chris, een andere intaller, nog les in Kisumu, Kenya. Maar dit keer werd ik gevraagd als ‘course director’, zoals dat heet in IPHU-speak. Het betekent dat ik hier het geheel moet coördineren. Gelukkig kunnen we daarvoor rekenen op David, de algemene ‘IPHU director’ en op Hani en Azza van het secretariaat die instaan voor de praktische beslommeringen. Die twee Egyptenaren hadden trouwens liever de gebeurtenissen op de straten van Caïro gevolgd maar de plicht riep en dus lieten ze de protesten achter zich en kwamen ze ook naar Dakar afgezakt.

Ik kan het maar beter niet hebben over de logistieke problemen die we hier de voorbije 48 uur hebben moeten oplossen maar soit, deze morgen konden we toch van start gaan. We gaven een algemene inleiding over de People’s Health Movement, het netwerk achter de IPHU, en presenteerden de doelstellingen van de IPHU. Deze namiddag bespraken we het People’s Charter for Health (op http://www.phmovement.org/en/resources/charters/peopleshealth in meer dan 40 talen). Dat blijft een zeer interessant en rijk document dat bovendien aansloot bij de praktijkervaringen van de deelnemers. Het zijn immers allen mensen die met beide voeten in het veldwerk staan op het vlak van de gezondheid. Eén van hen is overigens Jerome van onze partnerorganisatie EDS in Kinshasa.

Over enkele dagen gaat ook het Wereld Sociaal Forum van start en dan organiseren we ook daar vijf sessies. Veel werk voor de boeg maar boeiend is het wel. Hier alvast een foto van David en Maram tijdens de discussie vandaag.

Wim De Ceukelarie

take down
the paywall
steun ons nu!