De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Interview met Guy Verhofstadt in HUMO.

Interview met Guy Verhofstadt in HUMO.

vrijdag 24 juni 2011 23:12
Spread the love

In het dubbelinterview met DC-Bendit en G. Verhofstadt in HUMO 3694 stelt deze laatste dat het niet de EU is die de financiële crisis heeft veroorzaakt maar de grote banken zelf en dat deze nu zelfs als winnaar uit de crisis komen.
Voor toppolitici is het zeer moeilijk en zelfs quasi onmogelijk om eigen fouten toe te geven maar Verhofstadt gaat hier wel erg kort door de bocht. De EU is geen maatschappelijk maar een louter economisch project met als enige doelstelling de multinationals zoveel mogelijk winst te laten maken en de macht van de werkende klasse te breken. Daarom heeft de EU zowat alle beperkende reguleringen die de banken nog iet of wat controleerden onder druk van de bankenlobby afgeschaft. Daarmee gaven ze de impliciete toestemming aan de banken om met het spaargeld van honderden miljoenen mensen te gaan speculeren, rommelproducten op de markt te brengen, mensen verkeerde informatie te geven etc. Niet enkel de partij van Verhofstadt is hieraan schuldig maar alle Europese partijen vertegenwoordigd in het EU-parlement.
Verhofstadt zegt tevens dat de veroorzakers van de crisis nu als grote overwinnaar uit de bus komen en hij heeft overschot van gelijk. Maar opnieuw is de EU medeverantwoordelijk voor dit feit. De financiële crisis bood de EU een unieke opportuniteit met een groot draagvlak van de EU-bevolking om de banken te nationaliseren. Ze hadden ons immers laten zien dat privébanken niet meer dan een bende dieven zijn die het niet waard zijn de spaartegoeden van honderden miljoenen mensen te beheren. In plaats daarvan werden de banken beloond met een paar duizendmiljard euro. Dankbaar voor zoveel solidariteit van de gewone mensen met de georganiseerde kleptokratie doen de banken gewoon verder zoals ze bezig waren en treden zelfs nog driester op. Nu Jan met de Pet gepluimd is moeten ook overheden (Griekenland, Ierland, Portugal…) eraan geloven. Eerst leggen die overheden miljarden op tafel om de bankenmaffia van de ondergang te redden en daarna speculeren diezelfde banken de staten kapot.
Ik vraag me echt af waarom overheden zo terughoudend zijn om banken te nationaliseren. De ASLK in België was meer dan 100 jaar een overheidsbank die meehielp de staatskas te spekken en in de loop der jaren miljoenen goedkope leningen heeft verstrekt aan Jan met de Pet zodat die zich ook een huisje kon permitteren. Toen kwam Verhofstadt (maar ook vele anderen) langs en zei dat bankieren geen taak was voor de overheid en dat de ASLK moest worden geprivatiseerd. De overheid zou aan de verkoop nog goed verdienen. Wel, het is wel even anders gelopen. De vroegere ASLK werd na een paar omwegen FORTIS. FORTIS heeft jarenlang megawinsten gemaakt voor de aandeelhouders maar toen ze dreigden failliet te gaan legde de Belgische overheid in één weekend 25 miljard euro op tafel. Privatiseren van de winsten en socialiseren van verliezen heet zoiets. Dit maakt de kern uit van het neoliberalisme dat de wereld naar de verdommenis aan het helpen is. En het Europese orkest blijft maar spelen terwijl de Titanic aan het zinken is.
 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!