De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Internationale vrouwendag vraagt aandacht voor grootste slachtoffers van de coronacrisis: vrouwen
Opinie - ACV Puls

Internationale vrouwendag vraagt aandacht voor grootste slachtoffers van de coronacrisis: vrouwen

zaterdag 6 maart 2021 11:03
Spread the love

 

ACV Puls distributie zoekt oplossing in verhoging minimumlonen & voltijdse tewerkstelling

‘’Dat de lonen in de sector van de winkelbedienden erg laag zijn mag niemand nog verbazen maar vooral vrouwen zijn er door de coronacrisis op achteruitgegaan’’ weet Kristel Van Damme, sectorverantwoordelijke distributie van ACV Puls. ‘’Zowel op het vlak van welzijn door in de vuurlinie te blijven staan met risico op een coronabesmetting of een agressieve klant, als door de tijdelijke werkloosheid: vrouwen gingen er op alle vlakken het voorbije jaar fors op achteruit.

‘’Wie gedwongen tijdelijk thuis zat omdat de winkel moest sluiten, kwam op 70% uitkering van het nettoloon uit. Echter, 70% van een te laag loon is onhoudbaar. Deze mensen komen vaker in financiële problemen en dus bij het OCMW terecht. Op die manier gaan we pijlsnel naar de ‘working poor’: mensen met een job, dus goed voor de statistieken, maar eigenlijk in armoede. ‘’Je kan dat wegdenken maar mensen met een financieel tekort of mentaal probleem zijn en blijven een uitdaging voor de gehele maatschappij.’’

Ook het vele gedwongen deeltijdse werk valt vooral op de kap van de vrouwen: ‘’Vrouwen moeten door de gezinszorg vaak deeltijds gaan werken. Dit heeft dan ook een effect op hun werkloosheid, ziekte-uitkering maar ook hun pensioen’’, weet Van Damme.

Misbruik tijdelijke werkloosheid

In de hele distributiesector worden nog steeds medewerkers in tijdelijke werkloosheid gezet. Zeker nu omdat dit jaarlijks een commercieel rustige periode is. ‘’Dit is echter niet de bedoeling van de tijdelijke werkloosheid. Het was een goed opvangnet tijdens de drie maanden verplichte sluiting van de winkels, maar nu moet het echt stoppen. Tenslotte is dit geld van de belastingbetaler en daar moet toch omzichtig mee omgesprongen worden’’, weet Van Damme.

Oplossingen

Voor ACV Puls is het duidelijk: de minimumlonen in de distributie moeten omhoog en deeltijdse contracten moeten de uitzondering worden. ‘’Door de verschillende paritaire comités met hun barema’s hebben ondernemers eigenlijk vrij spel in het kiezen van de loon- en arbeidsvoorwaarden die het beste bij hen passen. ‘We hebben in verschillende winkelketens recordwinsten gezien en vragen daarom een bespreking op ondernemingsniveau’’,  zo weet Van Damme.  De vakbond voert daarom aanstaande maandag 8 maart actie met een corona-veilige flashmob te Antwerpen én een oproep tot staking voor alle vrouwen en sympathieke mannen in de distributiesector.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!