De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Bron: Twitter ACV Voeding en Diensten
ACV Voeding en Diensten

Internationale solidariteitsactie voor sociaal overleg in de fastfoodsector

De IUF (de internationale vakbondsorganisatie die werknemers vertegenwoordigt in de voedings- en de hotelsector) organiseert tussen 11 en 17 november 2019 een aantal internationale solidariteitsacties voor de talrijke werknemers uit de fastfood.

donderdag 14 november 2019 09:32
Spread the love

Wereldwijd moeten werknemers uit de fastfood het hoofd bieden aan werkgevers die de vakbonden opzij schuiven. Er duiken regelmatig conflicten op in de verschillende fastfood-bedrijven door een gebrek aan sociaal overleg tussen werknemers en werkgevers. Meestal zijn werknemers eerder voorstander van een sociale dialoog en zijn werkgevers eerder gekant tegen dit idee. Waarom zoveel wantrouwen?

Bijzondere bedrijfscultuur

De grote fastfood-ketens vertegenwoordigen de kapitalistische ideologie. Deze bedrijven zijn er enkel op uit om maximale winst te creëren. Zij vestigen zich in elke uithoek van de wereld en buiten hun werknemers schaamteloos uit. Ook ontwerpen ze complexe financiële constructies om geen belastingen te moeten betalen in de landen waar ze gevestigd zijn. Vakbonden worden beschouwd als vijanden omdat ze hun winstbejag een halt toeroepen en meer rechten eisen voor de werknemers. Veelal gaat het om franchise-bedrijven; dit bemoeilijkt enorm de taak van de vakbonden.

Bijzondere groep werknemers

De werknemers uit de fastfood zijn doorgaans jong en/of komen uit een precaire situatie. Zij kennen meestal hun rechten niet en ze zijn bereid om heel wat in te slikken om hun job veilig te stellen. Bijgevolg is het voor de vakbonden moeilijk om werknemers te vinden die voor zichzelf of voor hun collega’s willen opkomen.

Situatie in België

Bij ons is het moeilijk om kandidaten te vinden voor de sociale verkiezingen. Hebben we kandidaten, dan worden ze zeer vaak geïntimideerd en zodanig onder druk gezet dat de meesten een stap achteruitzetten voor de verkiezingen plaatsvinden. Nochtans, in bedrijven met een sociale dialoog, zijn de werkgevers eerder tevreden. Met een sociale dialoog kan je immers interne conflicten ontmijnen en betere arbeidsvoorwaarden en dus meer tevredenheid op het werk creëren! Vakbonden verhinderen bedrijven niet om winst te maken. We vragen enkel dat de werknemers gerespecteerd worden. Dit is het geval wanneer de vakbonden vertegenwoordigd zijn in bedrijven.

Wij stellen de antivakbondshouding van de meeste fastfoodketens aan de kaak en verdedigen het recht van de werknemers om zich wereldwijd te organiseren. Daarom organiseren we een sensibiliseringsactie bij verschillende franchiserestaurants van Mc Donald’s. We willen de restauranthouder een charter laten ondertekenen zodat de rechten van de kandidaten van de volgende sociale verkiezingen worden gerespecteerd.

De acties vinden hier plaats:

McDonald’s Turnhout – Parklaan 70, 2300 Turnhout

Donderdag 14 november

Actie tussen 12 u en 14u

 

McDonald’s Hasselt – Schampbergstraat 22, 3511 Hasselt

Vrijdag 15 november

Actie vanaf 8u30

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!