De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Internationaal Crimineel Circus (3): volg de geldstromen

Internationaal Crimineel Circus (3): volg de geldstromen

vrijdag 21 april 2023 20:20
Spread the love

Cash voor gerechtigheid: ICC bedolven onder westerse overheidssteun na uitvaardiging van het Poetin-arrestatiebevel

Een nieuw onderzoek van The Grayzone toont aan dat de hoogste aanklager van het ICC miljoenen heeft binnengehaald nadat de juridisch twijfelachtige rechtbank een arrestatiebevel had opgesteld voor de russische president, die wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden omdat hij heeft toegestaan dat kinderen uit een oorlogsgebied werden geëvacueerd.

Door Wyatt Reed, 15 april 2023
Bron: Cash for Justice: ICC ‘Flooded’ With Western Government Funds After Issuing Putin Warrant

De procureur-generaal van het Internationaal Strafhof, Karim Khan, maakte gebruik van de bekendmaking van zijn veelbesproken ‘arrestatiebevel’ voor de russische president Vladimir Poetin om miljoenen dollars binnen te rijven van de NAVO-staten, zo heeft een nieuw artikel van de onafhankelijke Amerikaanse onderzoekswebsite The Grayzone, onthuld.
“Door zijn focus op Oekraïne heeft Khan gezorgd voor een enorme toename van westerse financiële steun voor zijn dienst, waarbij veel van het geld voorbestemd werd voor zijn onderzoek naar russische overheden,” schreef Grayzone-redacteur Max Blumenthal, die erop wees dat “de uitvaardiging door het ICC van het arrestatiebevel voor Poetin ‘toevallig’ samenviel met een belangrijke donorconferentie voor het hof in Londen, Engeland.”

Hoe de NAVO-staten het Poetin-arrestatiebevel van de ICC-aanklager sponsorden @MaxBlumenthal over hoe de ICC-aanklager @KarimKhanQC miljoenen ophaalde bij de NAVO-lidstaten door een arrestatiebevel op te stellen voor Vladimir Poetin, terwijl hij onderzoeken naar Amerikaanse en Israëlische misdaden stillegde https://t.co/5jhqamM03o
— The Grayzone (@TheGrayzoneNews) 13 april 2023

Het is daar, met talloze “ministers van Justitie van het VK en Britse bondgenoten tesamen”, dat 5 miljoen USD werd ingezameld tijdens een evenement georganiseerd door de Britse en Nederlandse regeringen ter ondersteuning van “de missie van het ICC om russische functionarissen te vervolgen”, meldde de website.
En het zijn niet alleen kritische en onafhankelijke media die dit opgemerkt hebben.
Ten minste één ‘mainstream’ publicatie heeft de datum eveneens in verband gebracht met een belangrijke geldinzamelingsactie voor het ICC, suggererend dat Khan de publicatie van het arrestatiebevel bewust heeft laten samenvallen met de donorconferentie in Londen voor het internationale gerechtshof.
Maar volgens de Grayzone begon de opvallende fixatie van het ICC met Rusland lang voordat het bevel van vorige maand werd uitgevaardigd.

Een duidelijke verschuiving in de prioriteiten van het ICC is terug te voeren op de verandering in leiderschap die plaatsvond in 2021, toen Khan de toenmalige aanklager-generaal Fatou Bensouda verving, die sancties opgelegd had gekregen en waarvan het Amerikaanse visum was ingetrokken na haar besluit om Amerikaanse oorlogsmisdaden in Afghanistan te onderzoeken.

Na het vertrek van Bensouda werd dat onderzoek stopgezet – samen met een onderzoek naar mogelijke Israëlische oorlogsmisdaden tegen Palestijnen.
“Met de twee meest controversiële onderzoeken uit de weg, een duidelijk inschikkelijke figuur aan het hoofd van het parket en russische troepen in Oekraïne, werd het voorheen mishandelde ICC plotseling bedolven onder een stortvloed aan westerse financiële steun”, stelt het rapport.

“Veel van het geld stroomde rechtstreeks naar het kantoor van Khan, en was speciaal bedoeld voor inspanningen gericht op russische functionarissen”, merkt de website op. Zij verwijst daarbij naar opmerkingen van een medewerker van Human Rights Watch die aan een franse publicatie vertelde dat “in de berichtgeving rond de verschillende toezeggingen die waren gemaakt, staten niet altijd even voorzichtig waren en vaak de link legden tussen hun bijdrage en Oekraïne, waardoor deze perceptie van politisering of selectiviteit in het werk van de rechtbank ontstond.”

Khan heeft beloofd neutraal te blijven in het ICC-onderzoek, maar hij maakte geen geheim van zijn sympathie voor het regime in Kiev, nadat hij vorige maand zijn vierde bezoek aan Oekraïne in één jaar had afgerond.
Terwijl “het oekraïense leger zijn aanvallen op burgerdoelen in de onafhankelijke Republieken van Donetsk en Lugansk escaleerde, markten bombardeerde en in één geval een bus vol pendelaars vermoordde met een Tochka-U-raket … [en] ongewapende russische krijgsgevangenen executeerde of hen in de knieën schoot, “merkt het rapport op, dat Khan “zijn uiterste best deed om ongeïnteresseerd te blijven in de gedocumenteerde wandaden die zijn officiële gastheren vlak onder zijn neus begingen“.
In plaats daarvan “had hij zijn ogen stevig gericht op Poetin – en op de genereuze westerse donaties die zijn missie voortdreven”, concludeerde het Grayzone-rapport.

Bron: [gecensureerd]

 

Bekijk ook deze uitgebreide bijdrage in het [gecensureeRT]-nieuws van 14 april.
Van 13min20sec tot 21min40sec. Met een rechtstreeks gesprek met auteur Max Blumenthal, waarin nog dieper op de materie ingegaan wordt dan in bovenstaand stuk.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!