De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Intal : Asia Europe People’s Forum / Greenpeace Belgium :  kernafval ? / Weet u wie u voortdurend bespiedt?
Milieu, België, Greenpeace, Google buzz, Privacy, Facebook, Intal, DNA, Amerika's, NSA, Google street view, Straataktie -

Intal : Asia Europe People’s Forum / Greenpeace Belgium : kernafval ? / Weet u wie u voortdurend bespiedt?

dinsdag 24 augustus 2010 11:50
Spread the love

In oktober neemt intal deel aan de Asia Europe People’s Forum. Het is een internationale bijeenkomst van ngo’s en andere civil society organisaties uit Azië en Europa die plaatsvindt in het kader van de tweejaarlijkse meeting van Europese en Aziatische landen die dit keer in Brussel gehouden wordt.

Als lid van het Actieplatform Gezondheid en Solidariteit wil intal in het kader van dit evenement op 4 oktober een straatactie organiseren met als thema ‘toegang tot geneesmiddelen in het Zuiden’. Om de straatactie mee uit te werken zijn we op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. Heb je leuke ideeën, ben je creatief of steek je gewoon graag een handje toe, laat het ons dan weten!

We voorzien een drietal bijeenkomsten: brainstorming, uitwerken van de actie en een laatste samenkomst om alles af te werken tegen 4 oktober. De eerste afspraak zouden we graag in de eerste week van september plannen.

Wat willen we bereiken met de straatactie?

Europa, sluit de apotheek van de ontwikkelingslanden niet!

Momenteel wordt een vrijhandelsakkoord onderhandeld tussen de Europese Unie en India. Deze onderhandelingen zorgden al voor heel wat ophef bij ngo’s en patiëntenorganisaties in ontwikkelingslanden, omdat de EU via het akkoord de productie van goedkope essentiële geneesmiddelen aan banden wil leggen. India is wereldwijd een van de grootste producenten en uitvoerders van generische geneesmiddelen. Als de EU haar zin krijgt, zullen armen in vele ontwikkelingslanden in de toekomst geen geneesmiddelen meer kunnen kopen wegens te duur.

Een dergelijk akkoord zou een ramp zijn voor miljoenen arme mensen. Daar willen we met de intal-beweging een stokje voor steken, want mensenlevens worden niet onderhandeld!

Video’s:

‘Non-negotiable lives’, heldere schets van het probleem door AZG (1,45 min)
Protestactie in India
(4 min)

Zin om mee te doen? Laat het weten!

Bron :

Anuschka

anuschka.mahieu@intal.be, 02 209 23 54

Luc Schrijvers is lid van Intal .
 

________________________________________________________________

Greenpeace Belgium : kernafval ?

Al 35 jaar lang produceren onze kerncentrales hoogradioactief afval. Er bestaat nog steeds geen langetermijnoplossing voor dit afval dat gedurende vele honderdduizenden jaren gevaarlijk blijft.

NIRAS
De nationale instelling voor radioactief afval wil dit afval nu definitief en onomkeerbaar dumpen in kleilagen op 220 meter diepte. NIRAS wil ook dat onze regering nog in 2010 hierover een principebeslissing neemt. Daarom hebben ze een “afvalplan” opgesteld dat nu voorligt bij een publieke consultatie die nog loopt tot 6 september.

Geef jouw mening

Je krijgt de kans je stem te laten horen voor de generaties die volgen. Druk jouw bezorgdheid uit op basis van de argumenten van Greenpeace

Bron :  Greenpeace Belgium

_____________________________________________________________

Weet u wie u voortdurend bespiedt?

 

3% van de mensen die een profiel op Facebook hebben melden hun vrienden wanneer ze hun huis hebben verlaten. Nog eens 7% heeft zijn volledige thuisadres op zijn profiel staan….

De gesprekken van zowat 200 miljoen Amerikanen zijn sinds 11 september 2001 opgenomen. Daartoe heeft Amerika’s NSA (National Security Agency) de gesprekken van ‘s lands drie grootste telecomoperators opgeslagen in de hoop zo de grootste database in de geschiedenis te bouwen…

De Amerikaanse president Barack Obama steunt plannen om een nationale databank van dna-gegevens op te starten met data van alle mensen die ooit gearresteerd zijn, ongeacht of ze uiteindelijk werden veroordeeld…

Dat en andere interessante weetjes over privacy staan in deze grafiek:

Google privacy infograhic: your privacy on the internet.

Infographic by WordStream Inte

Bron : Express.be

take down
the paywall
steun ons nu!