De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Inloophuis voor kanker laureaat 20e Hugo De Keyserprijs van Leuvense Persclub

Inloophuis voor kanker laureaat 20e Hugo De Keyserprijs van Leuvense Persclub

donderdag 2 februari 2023 12:16
Spread the love

HET INLOOPHUIS VOOR KANKER LAUREAAT 20E HUGO DE KEYSERPRIJS VAN LEUVENSE PERSCLUB. MARC BEULLENS KRIJGT EEN LIFE TIME AWARD.

Het inloophuis voor mensen met kanker, hun naasten en nabestaanden, dat een maand geleden in de Koning Leopold I-straat in Leuven geopend werd door Annemarie Coolbrandt en Griet Van der Perre, is de laureaat van de Hugo De Keyserprijs die woensdagavond 1 februari voor de 20e keer door de Leuvense Persclub werd uitgereikt in de wandelzaal van het historische stadhuis. Marc Beullens van de Leuvense atletiekclub DCLA, die de eindejaarscorrida in Leuven deed uitgroeien van een kleinschalig evenement in 1997 tot een massaal gebeuren, kreeg een lifetime award. Tijdens de uitreiking bracht Bart Mertens (Het Laatste Nieuws) een hommage aan Guy Missotten, de legendarische journalist en cafébaas die in juni 2020 stierf.

De Leuvense Persclub nam in 2004 het initiatief om een Hugo De Keyserprijs in het leven te roepen als reactie op het overlijden het jaar voordien van onze heel fijne collega Hugo. In de lijn met de figuur die Hugo was, wordt steevast gekozen voor bij voorkeur kleinschalige, a-politieke initiatieven die het leven in Leuven het afgelopen jaar aangenamer maakten en dit in de brede zin van het woord. Het kan zowel gaan om sociale als culturele, economische… projecten. Steeds opnieuw kunnen journalisten die vaak over Leuven schrijven nomineren en stemmen. Dit keer hebben er 17 geparticipeerd aan de stemming om de laureaten aan te duiden.

Het inloophuis voor kankerpatiënten en hun naasten opende na meer dan een jaar voorbereiding op 1 december de deuren in een pand aan de Leopold I-straat en ontving er de eerste drie weken al een kleine 60 personen. Het huis draait op vrijwilligers, geëngageerde mensen die iets willen doen voor wie slecht nieuws over een kankeraandoening kreeg of voor wie een familielid, een buurman of –vrouw of een vriend heeft die ermee geconfronteerd wordt. Allen kregen een opleiding om een gepast antwoord te bieden aan wie zich aanmeldt. Er worden ook infosessies georganiseerd evenals yoga- en mindfulnesssessies, zorgmassages en gelaatsverzorgingen, creatieve ateliers… Het inloophuis doet volgens Ine Gillis (Belga), die woensdagavond de laudatio uitsprak, zijn naam alle eer aan: de sfeer straalt huiselijkheid en warmte uit. “Plantjes en gezellige zetels geven de ruimte het elan van een gewone living”.

De life time award voor Marc Beullens, de afscheidnemende organisator van de eindejaarscorrida, is voor de Leuvense Persclub de perfecte illustratie van wat deze prijs beoogd te zijn en dat is het leven in Leuven aangenamer maken. “Iedereen die ooit naar de corrida is komen kijken, weet wat die dag betekent. Alleen maar blije gezichten, goedgezinde lopers en supporters; je komt heel veel bekenden tegen, soms mensen die je jarenlang niet meer gezien hebt, maar die tussen de kroketten door ook even de benen willen strekken. Het is de eindejaarsperiode, er is vakantie voor de meesten, de werkdruk die minder is. Dat zorgt allemaal voor een ongelooflijk fijne sfeer”, aldus Dirk Roelens, hoofdredacteur van ROBtv, die de laudatio uitsprak. Marc organiseerde de eerste editie in 1997 in de omgeving van OHL en het sportkot. Er finishten toen 317 lopers. In 2002 waren er dan al 1000 en na de verhuis naar het stadscentrum groeide dat aantal aan tot meer dan 6000 in het recordjaar 2018.

Voor meer info: Luc Vanheerentals 0497 29 80 89

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!