De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Initiatiereeks Franciscus en Clara (1/3)

vrijdag 13 juni 2014 14:34
Spread the love

Donderdag 12.06.2014, 19u15. Initiatiereeks Franciscus en Clara. Museum De Mindere, Sint-Truiden. Derde samenkomst o.l.v. Tinne Grolus. ‘In dialoog met teksten van Franciscus en Clara’.

Na een treinrit van anderhalf uur vanuit Antwerpen met tussenstap in Leuven arriveer ik in het station van Sint-Truiden. Van daaruit stap ik almaar rechtdoor tot aan Museum De Mindere, verbonden aan de kloostergemeenschap van franciscaanse minderbroeders. Op weg ligt de Grote Markt van Sint-Truiden waar precies deze avond een militair defilé plaatsvindt. Omliggende straten zijn afgezet en worden bewaakt door politieagenten.

Aan het onthaal van het museum word ik begroet door Frans. Hij draagt het houten Tau-kruisje om zijn hals, kenteken van de minderbroeders, en hij herkent mijn gezicht. Ik leg hem uit dat ik reeds bij de eerste samenkomst aanwezig was, in april, de ‘Kennismaking met Franciscus’, die toen geleid werd door broeder André Jansen. Deze laatste is eveneens auteur van het recent uitgegeven boek ‘Franciscus van Assisi – Mysticus van nabijheid’, waarin ik momenteel iets meer dan halverwege zit.

Vandaag wordt er verzameld in het benedenzaaltje van het museum, waar een deel van de lopende tentoonstelling ‘Boom en Mens’ te bezichtigen is. In een reeks foto’s aan de wand wordt de boom als “kracht, mythe, muze en verering” belicht. Zachte pianomuziek weerklinkt in de ruimte, afkomstig uit de laptop van Tinne Grolus, de vrouw die deze bijeenkomst in goede banen leidt.

We kunnen spreken van een gender-evenwicht onder de aanwezigen; we zijn met vijf vrouwen en vijf mannen. Qua leeftijd ben ik de jongste van de groep. Naast Tinne en medeorganisator Stijn, dertigers, zijn het vooral mensen van middelbare leeftijd en bejaarden die zijn afgezakt vanavond. Frans is erbij komen zitten en ook broeder Bob vergezelt ons, naar eigen zeggen “een jonge snaak”. In tegenstelling tot vele van zijn confraters is hij nog maar in de 70.

take down
the paywall
steun ons nu!