De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Info-avond: Wat leerde Israël uit de blokkade van Gaza?

Info-avond: Wat leerde Israël uit de blokkade van Gaza?

woensdag 5 oktober 2011 11:54
Spread the love

Gisha, een Israëlische partner van Broederlijk Delen, ijvert voor het recht op bewegingsvrijheid in de Gazastrook. Het gebied is al meer dan twintig jaar afgesloten van de Westelijke Jordaanoever en is sinds 2006 ook onderhevig aan een draconische blokkade.

Gisha stelt dat dit afsluitingsbeleid Hamas niet verzwakte maar het omgekeerde effect bereikte. Veel Israëlische waarnemers beamen dit. Zo stelt journalist Danny Rubinstein dat de blokkade, door het ontstaan van de tunneleconomie, Hamas verrijkte: een stijging van het jaarlijks budget van 40 miljoen $ in 2006 tot 500 miljoen $ in 2010. Uit de speech van premier Netanyahu voor de VN, waarin hij de blokkade verdedigde, blijkt dat de Israëlische regering geen lessen trok uit het falend beleid ten aanzien van Hamas.

Tania Hary, directeur internationale relaties bij Gisha, reist de wereld rond om de desastreuze gevolgen van Israëls afsluitingsbeleid in Gaza toe te lichten. Op deze info-avond gaat ze ook in op het recente Palmerrapport, dat stelde dat de maritieme blokkade van Gaza legaal is en de woede van Turkije opwekte. Tot slot belicht ze de interne context in Israël en de moeilijkere omstandigheden waarin mensenrechtenorganisaties werken.

Wanneer? 18 oktober 19-20u30
Waar? Broederlijk Delen, Huidevettersstraat 165, 1000 Brussel
Wat nog? Gratis toegang, voertaal Engels

take down
the paywall
steun ons nu!