De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Inflatietaal Trichet jaagt euro omhoog
Rente, ECB, Jean-Claude Trichet, Energieprijzen, Obligatiemarkten, Ruwe olie -

Inflatietaal Trichet jaagt euro omhoog

vrijdag 14 januari 2011 12:42
Spread the love

Ondanks de steeds somberder klinkende retoriek in de media hebben zowel Italië als Spanje gisteren relatief vlot geld opgehaald op de obligatiemarkten. Spanje haalde 3 miljard euro op met de uitgifte van obligaties op vijf jaar tegen een rente van 4,5%. Italië haalde 6 miljard euro op, waarvan een uitgifte op vier jaar tegen 3,7 procent rente en een uitgifte op vijftien jaar tegen 5,1% rente. Als gevolg van dit succes neemt nu ook de interesse in schuldpapier van landen die begin deze week nog zwaar onder vuur lagen opnieuw toe.

In een persconferentie sprak ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet zijn vrees uit voor een opwaartse druk op de inflatie op korte termijn. Hij legde de schuld daarvoor bij de dure energieprijzen (het vat ruwe olie nadert de grens van 100 dollar).

Trichet bevestigde dat de ECB de rente voorlopig op 1% laat, maar sloot een rentestijging in de toekomst niet uit om geldontwaarding tegen te gaan.De euro steeg daarop snel naar 1,335 dollar, 2 eurocent hoger dan bij de opening van de markten. (Grafiek: FinViz)

Bron :

Express.be / Bloomberg

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!