De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Inclusief onderwijs is mogelijk!

Inclusief onderwijs is mogelijk!

Op 21 maart is het de jaarlijkse Wereld Downsyndroomdag. GRIP vzw, de mensenrechtenorganisatie van en voor personen met een handicap, wil jullie laten kennismaken met Sam Diependaele (13). Sam volgt inclusief onderwijs en inclusief dansles. Je kan haar verhaal volgen in de mini-docu ‘SAMen inclusief onderwijs’. De influencers CEMI zijn zo onder de indruk van Sam dat ze haar verrasten met een bezoek. 

dinsdag 21 maart 2023 15:30
Spread the love

Het verhaal van Sam

Sam is een vrolijke tiener die graag danst maar ook graag naar school gaat met haar vriendinnen. Sam heeft downsyndroom en heeft nood aan extra leerzorg. Dat belet haar niet om samen in de klas te zitten met leeftijdsgenoten op een gewone middelbare school. Kethana, een vriendin zonder een handicap, zegt in de docu  “Dankzij Sam heb ik betere cijfers en studeer ik meer”. 

Inclusie onderwijs een evidentie 

“Toen Sam geboren was, waren we niet voorbereid om een kind met een handicap op te voeden” zegt mama Aline De Zutter. “Maar voor ons was het snel duidelijk dat we Sam wilden laten opgroeien tussen kinderen van haar leeftijd die al dan niet een handicap hebben”. Sam ging dus als baby naar een inclusieve crèche waarna ze doorgroeide naar een gewone basisschool. En vanaf dit schooljaar gaat Sam naar het OLVC Zottegem Campus Centrum: een gewone middelbare school.  

It takes a village to raise a child 

Dat is bij Sam niet anders. Het is niet alleen dankzij leerkrachten dat Sam inclusief onderwijs volgt maar het is een samenverhaal: leerling, ouders, leerkrachten, ondersteuners, directie, revalidatiecentrum. Wil dit zeggen dat Sam ieder moment van de les een ondersteuner heeft? Zeker niet. Via open communicatie en samenwerking gaat team Sam op zoek naar hoe ze haar kunnen laten floreren. En dat Sam floreert. 

GRIP volgde Sam op 

GRIP wil erop wijzen dat inclusie in Vlaanderen kan slagen. GRIP nam daarom reportagemaker Luk Dewulf onder de arm voor deze mini-docu over het inclusieverhaal van Sam. Luk volgde Sam thuis, in haar middelbare school en in haar dansschool. In de reportage is te zien hoe de school aan de slag gaat met Sam die een aangepast curriculum volgt.  

Dansen met CEMI 

Sam volgt ook les in een inclusieve dansschool in Zottegem waar ze niet alleen dansjes aangeleerd krijgt, maar ook dansjes aanleert aan haar leeftijdsgenoten. In het filmpje ‘SAMen dansen met CEMI’ zie je haar aan het werk. De influencers CEMI waren zodanig onder de indruk van haar kunnen dat ze erop stonden om haar te ontmoeten en samen te dansen. 

SAMen dansen

SAMen inclusief onderwijs

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!