‘Tuin van Heden’ omschrijft zichzelf als “Een plek waar kunst, ecologie en menselijkheid elkaar tegenkomen, zowel op het terras aan de vijver als in de living aan het haardvuur.” We gingen kijken wat dit betekent.
Als we ‘Tuin van Heden’ betreden op een zaterdagmiddag, heerst er gezellige drukte. Het podium wordt aangekleed voor een avondconcert. De luidsprekerstoren krijgt een gezapig Reggae-muziekje aangepompt. Het voelt aan als een pré-Gentse-Feesten-sfeertje. Het enthousiasme is er ook. Zeker.
HET IS ZELFS MÉÉR DAN HET LIJKT
De hoofdentree van Tuin van Heden ligt aan de Meierij – een onbekende weg voor de meeste Gentenaars. Het is een oever van de Opperschelde, Van daaruit betreedt men voortuin, langsheen chalet, naar moestuin, terras en podium, dj-kot en bar tot aan de vijver.
Vrolijke en ondernemende bende, die van De Tuin van Heden. In hoofdzaak gelijkgezinde twintigers en dertigers die graag een stukje natuur in de nabijheid van de stad cultiveren, maar op dat gezellig ingerichte terrein evenzeer graag gewoon genieten van een artist performance of samen met een muziekband of een dj in de achtertuin bij de vijver.
Die bende stelt alle activiteiten open voor om het even wie er interesse voor heeft.
Voor velen is het een tweede thuis – zeker voor Elise Wyseure die overal in meedraait, en vooral in de moestuin. “We zijn in hoofdzaak jonge twintigers en dertigers” – dixit Elise, “die nog aan het gezinsleven moeten beginnen”. Op het eerste zicht is Tuin van Heden inderdaad een jongvolwassenenclub. Een homogeen groepje dat bewust met het leven omspringt volgens een aantal waarden. Selectief en hoogdrempelig. Een community?
“Het is onbedoeld”, oppert Elise. “Mocht die perceptie algemeen zijn, dan wil Tuin van Heden daar zo snel mogelijk vanaf. We staan voor iedereen open. Geen lidkaart,geen afspraak, niks.“
“Toch zie ik hier geen opa zijn pijp komen roken of een Nieuwe Belg zijn thee komen slurpen”, werp ik op. Het initiatief mag dan wel opgezet zijn met de bedoeling laagdrempelig te zijn, toch heeft het de chalet en het terrein de indruk tegen. Het geeft aan de toevallige voorbijganger erg de indruk van een privé-initiatief. Er is nog werk aan de communicatiewinkel.
Natuurlijk is ook de programmatie van de events bepalend. “Misschien gaan we in de toekomst breder, maar dan zullen we onze inspanningen fragmenteren om meer mensen te kunnen aantrekken” aldus Elise.
BRUISEND
‘Tuin van Heden’ organiseerde in een recent verleden Vibes Kitchen Vinyl Sale – waar vinylplaten verkocht werden – en ook: een workshops Zeefdrukken, Open Tuin, Kledij, etc. En ook was er nog een fietstocht naar andere Gentse moestuinprojecten. Een erg divers aanbod.
Kan ook: een expositie, een filmavondje, een avondje met een kwartet met een eigenzinnig geluid.. Zo berichtte ene Timmy hierover op hun facebook-pagina: “Een beetje zuiders, een beetje tango, een beetje Franse chanson, maar vooral veel goeie muziek, gebracht door goeie muzikanten! Voeg daar nog een mooie stem vol passie en vastberadenheid bij, en het recept voor een ideaal zaterdagavondconcertje is compleet!” En veel meer muzikanten.
Ook met tussendoor een kunsttentoonstelling. Zelfs occasioneel een straattheater-gezelschap. In die zin wordt Tuin van Heden een mini-event hall – die overigens ook door buitenstaanders kan worden gebruikt – zolang het event past in de doelstellingen. Elise: “We vragen geen huur, maar er moeten wel bepaalde afspraken nagekomen worden en onze vrijwilligers moeten tijd hebben om het evenement te begeleiden, waar nodig.”
Vaste waarden onder de events, zijn: de moestuin, de ‘Garden of Music’ op zaterdag. En het werkt: soms trekt een evenement meer dan honderd mensen.
Maar ‘Tuin van Heden’ is bovenal: gewoon gezellig samenzijn in de living van de chalet bij een filmpje, of in de voortuin bij een kampvuur, of op het terras bij een drankje – én leuk fuiven in het eigen stukje natuur.
COMMENTAAR
Inzake crew, mindset, sfeer, activiteitenaanbod, ligging met vijver, etc. kan Tuin van Heden niet anders dan uniek genoemd worden. En naast al dat sociaal-cultureel bruisende, vinden in Tuin van Heden ook nog wel de klassieke buurtvergaderingen plaats.
It’s the people that make the place is in deze context een gepast credo. Die people hebben een naam: Julie, Pieter, Elise, Rutgen, Kim, Evelyn, Emilie, Jelle, Birger, Kenneth, Luna… en nog veel meer.
Het is socio-cultureel buurtwerk, en het toch is zo a-typisch in vergelijking met hoe dat elders wordt aangepakt.
De initiatieven worden gesmaakt. Dit blijkt bv. ook uit de facebook-recensies. Zo schrijft ene Mario: “Superleuke omgeving, zalig om te vertoeven, en nu zal ik es van de sfeer gaan proeven! Samengevat: echt proficiat aan iedereen voor het fijne initiatief!”
En Ivan op de site van Stad Gent – waar Tuin van Heden wordt genoemd als budgetvriendelijke daguitstap voor gezinnen met kids: “De tuin van heden ken ik nog maar anderhalf jaar, maar sinds ik het ken ben ik er niet meer weg te slaan (figuurlijk dan). Elke week is er wel een evenement waar ik en de kinderen enthousiast naar uit kijken.”
GOED VERBORGEN
Voor een volslagen buitenstaander is één van haar grote attracties de vijver in haar achtertuin. Maar hij ligt goed verscholen zoals dit hoort voor een aards paradijs, die ‘Tuin van Heden’.
Haar vijver ligt parallel met de Achilles Heyndrickxlaan, en van daaruit onzichtbaar achter de spoorweglijn. Ook aan de kant van de Hundelgemse-steenweg in Ledeberg, is er geen vermoeden mogelijk van het bestaan van die vijver. Vanaf de supermarkt aan de Botermarkt, moet je haast een padvinder zijn om diezelfde vijver en de tuin te vinden. Vanuit de parking van de supermarkt kies je voor een straatje dat je door een smalle spoorwegtunnel leidt, en verder wordt dat een laantje dat onder de autostradebrug kruipt, langsheen een langwerpig oud gebouw, waarachter sociale flats verrijzen – en dan pas kom je aan de achterkant van de vijver. Je ziet ‘Tuin van Heden’ op de achtergrond liggen. Je gelooft je ogen niet. En dan nog is het niet wat het lijkt. Nee, het is nog veel beter.
Dit verhaal verscheen eerder op mijn stadsblog, persblog.be – Verhalen uit en over Gent