De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

,,Ik wilde mezelf bewijzen, maar het lukte niet.” Interessante artikels over ADD

,,Ik wilde mezelf bewijzen, maar het lukte niet.” Interessante artikels over ADD

donderdag 24 augustus 2017 12:23
Spread the love

http://www.de-poort.be/cgi-bin/Document.pl?id=386

“Met de diagnose is er een last van zijn
schouders gevallen. ,,Ik voel me nu eindelijk gelukkig. Al mijn teleurstellingenhebben een oorzaak. Ik heb zo vaak ge-dacht: ik zal wel lui zijn.’’Maar hij is ook moe. ,,Al die jaren heb ikop mijn tenen gelopen. Daar ben ik hele-maal kapot van. Er zijn maar weinignachten dat ik volledig slaap. Ik ben conti-nu alles aan het analyseren. Wat als ik dittien jaar eerder had geweten? Dan hadmijn leven er heel anders uitgezien.’’ Somsvoelt hij zich eenzaam. ,,Op internet las ikdat je in eerste instantie je eigen feestjeviert. Zelf kun je alles verklaren, maar demensen om je heen kunnen er niet bij.” 
 
Eindelijk gelukkig? Lijkt me niet. Eerder/maar wel opgelucht Problemen hebben is één zaak, Niet weten waarom,  jaren of decennia, dat weegt door.

Veel (zelf)kritiek, weinig begrip, veel mislukking, leidt tot veel stress en heeft veel andere gevolgen die elkaar versterken.

 

http://suusvenings.nl/geen-add-infp/

Per categorie zijn er dus twee persoonskenmerken en bij ieder mens is een van de twee persoonskenmerken sterker aanwezig. Ieder mens kan een combinatie maken van vier letters. Je kiest steeds de letter van jouw dominante persoonskenmerk. Dat is:

Oriëntatie op de omgeving
Een E of een I (Extravert of Introvert)

Informatievergaring
Een S of een N (Sensing of iNtuition)

Beslissen
Een T of een F (Thinking of Feeling)

Planmatigheid
Een J of een P (Judging of Perceiving)

Totaal zijn er zestien verschillende mogelijkheden, zestien verschillende menstypen. Alle typen zijn evenveel mens. Aangeboren mensverschillen zit in de combinatie van persoonskenmerken.

Een van de combinaties van persoonskenmerken is ‘INFP’. Op deze mensen wordt vaak de stempel ADD geplakt. Alsof er van nature iets mis met ze is. Maar ze zijn gewoon van nature:

  • Mensen die zichzelf opladen door alleen te zijn
  • Mensen die verbeeldingskracht hebben
  • Mensen die leren door te ervaren en vervolgens oordelen door te voelen
  • Mensen die bij voor hen belangrijke verstandelijke beslissingen veel informatie zoeken en afwegen

Hier is NIKS mis mee. Sterker nog, van de zestien persoonstypen, wordt de INFP tot de intelligentste mensen gerekend. Niet tot de meest succesvolle overigens. Maar het zijn zeer creatieve probleemoplossers die op een hoog abstract niveau kunnen denken en werken.

INFP’s zijn uitzonderlijk goed in het onder woorden brengen van hun diepste gevoelens. Ze zijn bijvoorbeeld heel goed in het bedenken van metaforen om zeer abstracte dingen voor anderen begrijpelijk te maken. Veel INFP’s zijn schrijver of poëet.

INFP’s eerlijk en hebben ze extreme voelsprieten om te beoordelen of iets echt/oprecht is of geveinsd. Voor hen is het zo duidelijk wanneer iets nep is, dat ze zelf niet gauw nep zullen doen. Daarnaast prikken ze door nepheid heen en zien ze de persoon achter het masker en dat is de persoon waar zij zich in hun communicatie op richten.

Verder is de INFP een ware idealist. Het voelt simpelweg niet goed voor ze als ze niets bijdragen aan de wereld met wat ze doen. Ze willen graag mensen helpen of mensen raken. Het liefst ook nog met hun unieke talenten want dan hebben ze pas echt het gevoel zinnig bezig te zijn.

Veel INFP’s en ADD’ers krijgen van buiten niet de bevestiging hoe geweldig ze zijn. Dat is best zonde. Ze zijn extreem zelfbewust en neigen ernaar zich aan te passen aan de norm. Van buitenaf wordt dit nog eens extra gestimuleerd.

 —————————————————-

http://www.addkenmerken.net/blog/denken-denken-altijd-maar-denken/#comments

“Geen idee hoe dit voor anderen werkt, maar ik ben een denker.”

 

take down
the paywall
steun ons nu!