De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Ik ben terug! Met dank aan alle vrienden en dewereldmorgen voor de hulp

maandag 2 september 2019 10:39
Spread the love

Ik ben terug! Ik wil alle familie, vrienden, collega’s, kennissen op Facebook & Twitter én de ploeg van de Dewereldmorgen.be bedanken voor de hulp na mijn verwijdering van Facebook. Dat was niet alleen hartverwarmend, het heeft ook het verschil gemaakt. Dat die ruggensteun uit verschillende hoeken kwam, inclusief een pak mensen die mijn meningen over het algemeen niet delen, maakt het des te waardevoller. Heel erg bedankt dus. Resultaat: op zaterdag liet Facebook weten dat ik de regels effectief niet heb overtreden, maar dat mijn verwijdering “een technische fout” was. Den bak Orval hebben ze dus niet verdient. Maar jullie daarentegen… Afspraak in December wanneer ik in het land ben: ik trakteer! 

Aanpak van Facebook strafbaar & onbeantwoorde vragen

Ik heb vanaf vandaag terug volledig toegang tot mijn Facebook profiel, tot mijn fotos, videos, berichten en contacten. Maar toch blijven een pak vragen onbeantwoord. Facebook-België wil geen info vrijgeven over wat “technisch” fout liep. Ze wil niet zeggen hoe dit probleem vermeden zal worden of hoe ze mijn profiel –en dat van andere kritische stemmen over de Vlaamse Beweging– zal beschermen van cyber-aanvallen. Verder is het onduidelijk of de personen die dit soort zaken uitsteken van het sociale medium worden verwijderd. Noch is er zekerheid dat Facebook van plan is haar algoritmes aan te passen of dat ze hun communicatie met ons zullen verbeteren als zo een “technische fout” zich opnieuw voordoet. De botte communicatie is immers één ding, maar het gebrek aan duidelijkheid over hoe je een klacht kan indienen tegen hun beslissing om je permanent te blokkeren –en al je data te ontnemen– gaat regelrecht in tegen de wet (met name: tegen de algemene verordening gegevensbescherming of ‘GDPR‘). Wat ze deze week hebben uitgestoken is met andere woorden ook strafbaar. Gaan ze dit uit eigen beweging veranderen of wachten ze tot ik en anderen gaan procederen?

De noemer “Vlaamse Beweging”

Ik heb deze week niet alleen steun gekregen, maar ook kritiek ontvangen omdat ik mij afvroeg of het om een aanval ging van personen uit de Vlaamse Beweging. Niet omdat die vraag onterecht zou zijn. Wél omwille van de noemer “Vlaamse Beweging”.

Daarbij werd mij op het hart gedrukt dat de Beweging veel breder is en dat het om een onterechte veralgemening zou gaan. Ik heb echter nooit beweert dat heel de Vlaamse Beweging zich schuldig zou maken aan dit gedrag.  Ik heb de vraag gesteld of het om personen uit de Vlaamse Beweging zou gaan. En hoe je het ook draait of keert, er is niemand die het tegendeel zal beweren.

Waar het volgens mij eerder om gaat, is dat progressieve en gematigde personen uit de Vlaamse Beweging niet geassocieerd willen worden met dit soort praktijken en mij daarover individueel aanspreken. En dat is nogal logisch ja. Maar dat neemt niet weg dat het wel degelijk om mensen uit hun beweging gaat. Dus laat mij hier de bal teruggooien naar die progressieve en gematigde Vlaamse Bewegers: als jullie bestaan en iets te zeggen hebben binnen de Beweging: waar zijn jullie dan? Waarom spreken jullie zich niet collectief uit over wat er binnen jullie beweging aan de gang is (van cyber-aanvallen tot urine gooien)? En nog belangrijker: waar is het antwoord op dit soort praktijken van de Vlaamse Beweging in haar geheel?

Nederlandstalige Belg

Laat mij tot slot herhalen waar het allemaal mee begon: namelijk “dat als dit Vlaanderen is, ik mij liever als een Nederlandstalige Belg benoem”. Want ik ben liever deel van een samenleving die niet gebaseerd is op een (verzonnen) geschiedenis, een homogene cultuur én een (verzonnen) Vlaamse traditie. Neen lieve vrienden, geef mij dan toch maar België, waar we samen horen dankzij en ondanks onze verschillen. Waar we geen homogene cultuur, traditie of taal gemeen hebben, maar waar wél iedereen welkom is van zodra en zolang ze bijdragen en zich aan de regels houden: wat ook je taal is (Nederlandstalig, Franstalig, Anderstalig, Meertalig!), waar je ook in gelooft, van wie je ook houdt of wat ook je huidskleur is. Geef mij maar een land waarin we samenhoren omdat we een lot delen én samenwerken aan de toekomst. Een plek waar iedereen nodig is om de gigantische uitdagingen aan te pakken: om het klimaat en de ecologische transitie niet te noemen! In plaats van een regio waar verzuurd naar een verzonnen verleden wordt gestaard en waar verroest wordt vastgeklampt aan opgeloste problemen uit de jaren ’60. Gecanoniseerd of niet, geef mij dus maar België en laat ons daar werken aan een waardig en vervullend leven voor elke inwoner: huidige én toekomstige generaties incluis!

 

Link naar de gecensureerde “Reeks historische details” over de Vlaamse Beweging.

#NederlandstaligeBelg
#Bedankt

 

 

 

 

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!